onsdag 31 mars 2010

Ponzi

Jag blir mer och mer säker på att ponzit inom guld- och silvermarknaden kommer att flyga i luften. Senaste avslöjandena från GATA’s whistleblower borde göra så att CFTC blir tvungna att ta tag i detta, de riskerar att se hela Comex stängas pga default om de inte tar tag i det, och det snart. Avslöjandena om att guld- och silvermarknaden är leveraged 100 ggr är ögonbrynshöjande. Det betyder att för varje 100 ounce guld eller silver som säljs på futuremarknaden, så finns det endast 1 ounce fysiskt som uppbackning. Tänk på innebörden av detta för en stund… Detta betyder att pm-marknaden består av en gigantisk naked short-position. Detta betyder i sin tur att det är helt riskfritt för en större aktör med finansiella muskler att corna guld- och/eller silvermarknaden! De kan köpa upp hur mycket positioner som helst eftersom de VET att det inte finns en enda chans att leverera allt fysiskt. Dvs de kan defaulta både Comex och LMBA när de vill och frågan är om det inte redan nu finns planer på detta. Det är som de säger i intervjun på KWN, det enda som dessa personer behöver få bekräftelse på är att det är frågan om en gigantisk naked short, när de insett/fått bekräftelse på detta så kan de när-de-vill corna pm-marknaden.

Håll hårt i ert guld och silver, we are in for a hell of a ride.

Long and strong PM!!

Ett annat gigantiskt Ponzi är amerikanska statsobligationsmarknaden. Ben Bernanke är livrädd att den långa räntan ska börja stiga och göra upplåningen dyrare för husägarna. Det skulle tynga den viktiga husmarknaden enormt och sätta hela ”återhämtningen” i fara. Det Ben gör är att hålla korta räntan nära noll så att han på det sättet tvingar investerare att köpa i den långa änden istället, vilket i sin tur får räntan på 10- och 30-åringen att hållas i schack. Det här håller dock på att krackelera eftersom marknaden nu börjar tappa aptiten även för de långa obligationerna pga det aldrig sinande utbudet av nya obligationer till marknaden. Detta gör att marknaden nu kräver högre räntor för att köpa obligationerna. 10-åringen börjar närma sig 4% (ligger strax under på 3.95 % eller något sådan just nu) och en ränta klart över 4% ska enligt bedömare indikera att stora problem är på ingång. Spiken i kistan för US blir en fallerande obligationsmarknad. Det kommer att skicka guld och silver till stratosfären eftersom det sannolikt kommer att trycka ned dollarn kraftigt samtidigt som investerare tappar förtroendet för fiatvalutor och istället vill ha riktiga pengar = guld och silver.

Så återigen, Long and strong PM!!

Ny intervju med GATA's Murphy, Duoglas och Powel ute nu på KWN


tisdag 30 mars 2010

Måste lyssnas på!

Tycker ni ska lyssna på den utmärkta intervjun på KWN med Andrew Maguire & Adrian Douglas om Ponzit i PM-marknaden. Det är en skam att detta inte uppmärksammas i media!

Intervjun

Trösten är att vi ligger helrätt i guld och silver och att det till sist kommer att flyga i luften rakt i ansiktet på CFTC.

Long and strong PM!!

måndag 29 mars 2010

Lite av varje

Norseman Gold, som är en stabil guldproducent och lite av ett core-innehav för mig senaste året, har haft det lite kämpigt sista tiden. Det har framförallt varit problem med att komma upp i produktion, men jag tror det kommer att bli mycket bra ändå. De fick sänka prognosen för innevarande räkenskapsår till 65 000 oz men bibehåller ändå prognosen för nästa år (de har brutet räkenskapsår och startar nästa i juli) som ligger fast på 105 000 - 110 000 oz, dvs nästan dubbelt mot i år. Norseman värderas väldigt lågt, p/e ~4.5 på dagens kurs och de har bra med reserver/resources.

Idag kom nyhet om att insider köpt en bunt med aktier. Just denna insider har en hel del, över 4 miljoner aktier nu.
norseman-gold-director-david-steinepreis-buys-56750-shares-in-company

Marknaden gillar nyheten och aktien är upp 12% idag.

Gold Bullion ser ut att ha starta nästa race, aktien upp 9% i skrivande stund och handlas till 29 cent. Jag väntar med spänning på kommande release av 13 borrhål. Tekniskt kan aktien ta sig till minst 40 cent innan den slår i skallen.

Linear Gold mergade med Apollo Gold och efter det har aktien haft det motigt, iofs under en period där PM-sektorn även varit pressad. Apollo verkar ha ett brokigt förflutet med spruckna planer och trubbel med produktion. Linear var en av mina absoluta favoriter innan sammangåendet och jag hade hellre sett ett rent uppköp med premium som i UW-fallet, men nu har vi blivit serverade detta och jag undrar om inte det bästa är att gå vidare och placera i annat intressant, som kanske t.ex. EVG som jag tycker är otroligt intressant och ett hett uppköpsobjekt, precis som UW.

Tekniskt har LRR vänt upp från mycket översålda nivåer och jag tror det finns möjlighet att kliva av på högre nivåer om man vill, kanske uppåt 1.90 CAD.

Jag har gjort TA på både GBB och LRR men blogger har fel på servern just nu och jag kan inte lägga upp bilder :-/


lördag 27 mars 2010

Oceana tekniskt

Oceana har rena dröm-chartet just nu tekniskt. Teknisk analys är ingen 100-procentig vetenskap, lång därifrån, men det är svårt att vara bearish över det här chartet.

Kolla moving average 50, 100 och 200, samtliga stiger nära nog parallellt till varandra under prisnivån, så där ser en bullmarket in spades ut.

I chartet ser ni även lite historia med utbrottet ur cup and handle formationen. Just nu befinner vi oss i botten av trendkanalen och RSI har hittat stöd på 50. Jag räknar med högre priser än måndagen när vi drar ihop säcken i slutet av veckan. Nästa up-leg bör ta aktien till 3.20 - 3.30 CAD (jag ser att jag skrev fel i chartet men orkar inte rita om...).

Vidare så skadar det inte direkt att fundamenta ser väldigt bra ut och att Oceana inom kort stänger sina hedgar...fredag 26 mars 2010

CFTC - ett skämt tyvärr, det finns bara en lösning

Ta och läs igenom (Här) mail-konversationen mellan en metall-handlare, Andrew Maguire, i London och Eliud Ramirez på CFTC. Det är stenklart att det pågår fishy aktivitet i pm-marknaden av några få stora bullionbanker (bl.a. JP Morgan och HSBC). Utredningen om ev. manipulation i silvermarknaden har nu pågått i 18 månader...18 FREAKING månader!! Hur f-n kan de inte ha avslutat denna utredning och kommit till en slutsats vid det här laget?? Sanningen är förstås att de inte är intresserade av sanningen och att de är korrumperade, så enkelt är det.

Om inte CFTC gör något åt den pågående uppenbara manipulationen i guld- och silvermarknaden nu när bevisen är överväldigande, så kommer de aldrig att göra det. Det finns som jag ser det bara en lösning på detta, och det är en fet fysisk squeeze där efterfrågan på fysisk metall blir så överväldigande att Crimex inte längre kan leverera och blir tvungna att defaulta och så att säga "settle contracts in cash". En default kommer att skaka om hela marknaden och CFTC kommer att få stå och skämmas, precis som efter madoff-skandalen avslöjats.

Long and jäkligt strong PM!!!!!!


onsdag 24 mars 2010

Extremnegativt sentiment för euron

Just nu har vi ett extremt negativt sentiment riktat mot euron. Alla pratar om Grekland och deras ekonomiska problem samtidigt som Portugals kreditbetyg idag blev nedgraderat till AA- av Fitch. Allt detta hjälper förstås till att ralla dollarn som för tillfället ser mindre dålig ut i ett gäng av flera usla fiat-valutor. Euron är idag på 10-månaderslägsta och i stort sett alla bears är nu över i euro-lägret och vi vet ju alla vad som kommer att hända härnäst då. Trots en kraftigt rallande dollar (USD-index nu på 81.50) så har vi ett guldpris på ~1100 USD/Oz. Betänk vad som kommer att hända när sentimentet (fårskocken) väljer att vända och rikta blicken mot USA's gigantiska ekonomiska problem istället. Vi kommer då att få ett nytt ATH på guldet över 1225 USD/Oz på nolltid.

Keep the faith.

Long and strong PM!

söndag 21 mars 2010

Gold Bullion (GBB.V) intervju från PDAC

Ny intervju med GBB's VD Frank Basa från PDAC:

http://www.smartstox.com/interviews/gbb/

Han verkar ganska positiv :-)


fredag 19 mars 2010

Oceana Gold

Lite teknisk synvinkel på Oceana Gold.

Aktien var för någon vecka sedan rejält överköpt och uppe på ~2.70 CAD med ett RSI på över 70, så en paus var väntad. Ett RSI på ~50 har senaste tiden varit ett bra ingångsläge och det är där vi befinner oss nu.


Trendstöd finns vid ~2.20 CAD och MA50 agerar oxå stöd vid 2.15 CAD. Worst case som jag ser det är 2.10, så någonstans 2.10 - 2.20 CAD tror jag är ett mycket bra ingångsläge.

Jag tänker själv köpa om vi når de nivåerna.

En snabb blänkare om GBB.V oxå, aktien upp hela 19.5% igår och idag har svängningarna varit rejäla hittills, från -5% till +7% för att sluta på +5%. Omsättningen slutade över 6 miljoner aktier så intresset har vaknat i aktien. Nu håller vi tummarna för de kommande resultaten på de 13 borrhålen.torsdag 18 mars 2010

Gold Bullion (GBB.V)

Väl värd en chanslott?

http://goldbulliondevelopmentcorp.com/html-pages/index.html

Gold Bullion genomför just nu ett mycket intressant explorationsprogram nära Osiskos stora fyndighet i Quebec. GBB's Grananda område verkar bestå av en ytnära fyndighet med grader liknandes Osikos, eller kanske t.o.m. något högre, svårt att säga så här tidigt. Hittills har guld påträffats i alla hål (!) och senaste releasan från första mars visade på bland annat 66.5 meter med 1.2 g/t från ytnära 3.5 meter och ned till 69 meter (ej true width). Graderna ökar nedåt - som väntat - hål GR-10-12 visade på 4.3 g/t över 14 meter ned till 74 meters djup. Med andra ord så ser det ut som potentialen för att borra djupare är rätt stor.

Hålen från senaste releasen:


GBB (och vi andra) väntar på resultaten från ytterligare 13 hål från Granada i närtid, blir dessa bra så kan vi få en till liknande reaktion som vid ovan releasade hål när aktien steg 70% på dagen. Men som sagt, vi får vänta och se vad resultaten säger.

Företaget genomför nu en PP på 21.5 cent för att kunna dra igång ett nytt borrprogram vid Granada (se release från 11:e mars), de har även ökat på landandelen vid Granada.

"Gold Bullion Development Corp. (GBB, TSX.V) (the “Company” or “Gold Bullion”) is pleased to announce it has more than doubled its Granada Gold Property land package along the prolific “Cadillac Trend” with the designation of an additional 2,812 hectares with the Quebec Ministry of Natural Resources. Granada, six kilometers south of Rouyn-Noranda, now comprises 4,893 hectares, a nearly seven-fold increase from the original 71 hectares the Company started with at the former producing Granada Mine in 2006. “Gold mineralization appears to be near surface and broad based at Granada, extending into areas that were never drilled by previous operators as confirmed by our recently completed drill program,” says Gold Bullion President/CEO Frank Basa."

“We are now in a position to fast-track the exploration process at Granada,” Frank Basa states. “This will include testing further expansion of the strike length, depth and thickness of this mineralized system which is open in all directions, as well as definition drilling to establish grade. Our objective by year-end is to complete a very large Phase 3 drill program, beginning this spring, and release a preliminary NI-43-101 compliant, inferred gold resource at Granada.

Börsvärdet är extremt lågt på ~20 MCAD (ej FD) och fortsätter de visa på borrhål som ovan så kan det här bli en extremt bra hit - naturligtvis är risken därefter. Titta bara på vad Osisko borrat fram en bit därifrån, en stor bulk tonnage (~1 g/t) fyndighet med:

6.3 MOz P&P
3.6 MOz M&I
0.7 MOZ Inferred


Jag har köpt aktier i GBB och bevakar utvecklingen noga och kommer antagligen att öka på innehavet om de fortsätter visa på fina borrhål.

De har även en silverfyndighet som jag inte har gått in på här eftersom jag köper GBB enbart på Granada-området.

Intervju från 2:a mars med GBB's VD Frank Basamåndag 15 mars 2010

Ditt och datt

Befinner mig i Thailand men är snart hemma igen, har lyckats få tag på WIFI här vilket är skönt så att man kan använda sin egen dator...man blir ganska trött på halvdefekta tangentbord och ickefungerande musar :-)

Det händer grejor när man är borta märker jag, UW blev - föga förvånande - uppköpta av Kinross (något jag skrivit många ggr på bloggen att jag trodde och en stor anledning till att jag köpte dem). Det blev snabba ~35% och jag råder alla som sitter med aktien att sälja och gå vidare.

Två stenklara uppköpskandidater man kan fundera på är Evolving Gold och Potash One, speciellt EVG. De blev efter senaste releasen om nya zonen under Carlin uppringda av Newmont som berättade att det var samma grader som de bröt längre bort i trenden...gissa hur länge till EVG kommer att finnas till...

LRR mergar med Apollo och där kan jag inte säga så mycket än då jag inte hunnit med att läsa på om Apollo än.

Jag har dock fått upp intresset ganska hårt på Gold Bullion (GBB.V) efter hårt lobbande från en kompis (även Fredrik har här på bloggen skrivit om dem i kommentarerna). De kom nyligen med mycket intressanta borrnews och ligger grafiskt bredvid Osiskos jättefyndighet. MCAP är ynkliga ~20 MCAD. Jag kommer att skriva mer om dem framöver när jag kommer hem. (Fredrik, om du har intressant info att delge dig - eller någon annan som har det - om GBB så får du gärna lämna det här i kommentarerna eller maila till mig så lägger jag ut det i bloggen. Planerar att researcha dem lite noggrannare framöver.

Nu tillbaka till chang :-)

Vi hörs snart igen!


lördag 6 mars 2010

Linear Gold och Guld

Lite TA i feberyran, LRR ser ut att närma sig ett avgörande, skulle vara perfekt att se ett rejält utbrott uppåt nu igenom trendtaket, både MACD och RSI trendar bullish uppåt. Är det nu äntligen LRR's tur?Guldet bröt uppåt genom sitt trendtak i mitten av februari, gjorde sedan ett lyckat återtest av kanaltaket som nu blivit ett stöd. Guldet trendar nu uppåt med den röda linjen. Jag har fortsatt 1500 USD/Oz som mål för guldet inom månader.
fredag 5 mars 2010

Länkdags

Har fått en återsläng av magsjukan jag hade häromveckan men utan själva magsjukan, har nu endast feber. Antar att jag kanske började träna lite för tidigt efter att ha varit sjuk en vecka och att jag har någon seeeg bakterie eller virus som inte vill ge med sig. Därför är det återigen ryggläge i soffan som gäller och vad är inte bättre då än att ligga med laptopen i knät och lyssna på div. favoriter där ute :-) ?

Peter Schiff on Fast Money 04 Mar 2010

Marc Faber,US Dollar & Euro are sick

Jim Rogers "Obama,Geitner destroying America"

Marc Faber: You Must Own Gold and Land

Max Keiser -On the Edge, Keiser report etc


Purus senaste

Här kommer en länk till Puru Saxenas senaste artikel. Intressant som vanligt, läs den.

Jag tog hem vinsten i China Agritech (CAGC) idag efter nära nog 100% sedan nyår, bra uppgång men värderingen börjar bli lite ansträngd nu och en pullback - när den kommer - lär bli kraftig. Jag råder dem av er som varit med på racet att göra detsamma.

I övrigt ligger jag tyngre viktad i Oceana nu inför att de ska lösa sina hedgar, jag tror att det kommer att ge en helt annan värdering av aktien. Får OGC samma värderingsmultiplar som deras peers så kan vi se fram emot kurser >5 CAD.

måndag 1 mars 2010

Alla pratar om Grekland

Just nu fokuseras allt ljus på Grekland och deras ekonomiska problem. Det kan tyckas lite konstigt med tanke på att Greklands BNP motsvarar 3% av EU’s eller något i den stilen. Att inte mer ljus istället riktas västerut på t.ex. Kalifornien och dess ekonomiska situation kan jag inte begripa. Kalifornien är världens 8:e största ekonomi och vad som händer där har garanterat större betydelse för världens finansmarknader än vad som händer i Grekland. Nu varnar JP Morgan för den ekonomiska krisen i Kalifornien.

California is a greater risk than Greece, warns JP Morgan chief

“Jamie Dimon, chairman of JP Morgan Chase, has warned American investors should be more worried about the risk of default of the state of California than of Greece's current debt woes.

Mr Dimon told investors at the Wall Street bank's annual meeting that "there could be contagion" if a state the size of California, the biggest of the United States, had problems making debt repayments. "Greece itself would not be an issue for this company, nor would any other country," said Mr Dimon. "We don't really foresee the European Union coming apart." The senior banker said that JP Morgan Chase and other US rivals are largely immune from the European debt crisis, as the risks have largely been hedged. California however poses more of a risk, given the state's $20bn (£13.1bn) budget deficit, which Governor Arnold Schwarzenegger is desperately trying to reduce.

Earlier this week, John Chiang, the state's controller, said that if a workable plan to reduce the deficit and increase cash levels is not reached soon, he will have to return to issuing IOU's. "I can't write checks without money; that's against the law. My main goal is to keep the state afloat, but I won't be able to do it without the help of new legislation," said Mr Chiang.”

Nu skriver
Bob Moriary om Evolving Gold (EVG.V) efter det senaste fyndet. Moriarty skräder inte orden vad gäller management, men menar på att det nya fyndet är så pass bra att man får se förbi det. Han tycker aktien borde ha lyft 50% på borresultaten men att den ”bara” steg 20% för att management kommunicerade det för dåligt till marknaden.

Jag äger själv EVG då jag tycker de har outstanding borresultat och faktiskt är mycket bra på att uppdatera marknaden på hur borrningar fortskrider. Jag vet t.ex. inte många juniorer som har en tabell på hemsidan där man kan följa hur borrningen fortgår hål efter hål som EVG har. I övrigt så verkar de ha lite problem med management, men med de här fyndigheterna så kan det nog bli mycket bra ändå.

Sprott har nu startat upp sin nya
guld-uppbackade ETF.

GLD släng dig i väggen säger jag bara, här har vi en ny fräsch guld-ETF med garanterad fysisk uppbackning utan omsvep och konstiga prospekt som ingen riktigt kan tyda om fysiskt guld verkligen finns bakom eller ej. Hoppas den blir en succé.

Jag blev besviken på CDE’s rapport. Trots den mycket starka produktionstillväxten under 2009 till över 17 MOz silver + 70 000 Oz guld så lyckas de inte gå med vinst. Det förklaras till viss del med ”charges related to metal prices” i rapporten vilket får mig att undra om de håller på med derivat eller dyl. Jag har även sett uppgifter på att CDE ingått någon krångligt ihopsatt lånedeal med hedgefonder som säger att om betalningar inte kan ske med cash så sker det istället med aktier vilket gör att risken är mycket hög att dessa hedgefonder shortar aktien inför betalningar. Jag tror CDE kommer att få svårt att visa lönsamhet och de här senaste uppgifterna gör mig bara ännu mer skeptisk till aktien. Det finns bättre bolag med lägre risk där ute så jag har själv sålt aktien och rekar er andra att göra detsamma. Kursen är nu högre än efter rapporten så jag tror det kan vara bra att t.ex. skifta över till mer säkra SLW istället eller varför inte First Majestic.