lördag 31 juli 2010

Guldet

John Embry från Sprott har släppt en ny intressant artikel om guldet. Embry menar på att vi är nära en parabolisk rörelse upp i guldet pga den monetära policy som förs världen över och framförallt i USA med nollräntor och interventioner i obligationsmarknaden genom köp av papper som ingen egentligen vill ha. Den ekonomiska situationen i USA närmar sig kritiska nivåer och vi har på senare tid sett flera stater (Kalifornien t.ex.) ställa in betalningar och friställa statsanställda ett par dagar varje månad för att spara pengar. Men framförallt pekar Embry på att Centralbankerna världen över börjar få slut på krut att hålla nere priset på guldet med, den fysiska efterfrågan är så pass stor att det blir svårare och svårare att bemöta behovet, speciellt nu när fler och fler länder har slutat sälja ut sitt guld.

T.o.m. IMF går nu ut och säger att USA kan behöva ekonomiskt stöd, det borde vara en kraftig varning kan man tycka, kommandes från IMF. Det finns inget land i världen som kan baila ut USA så det IMF skriver är att de tror att USA kan komma att behöva genomföra fler stimulanser (=mer QE), dvs mer funny money direkt från sedelpressen.

Tekniskt så ser guldet ut att ha hittat support vid 1160 USD/oz (märkligt nog i samband med optionslösen...). Jag vill se guldet bryta den blå nedtrenden sedan slutet av juni innan jag ropar "hej" för den här gången, men med den indiska högtidssäsongen i antågande så tycker jag det ser positivt ut. Se till att sitta med framförallt bra guldproducenter (samt krydda med explorers) inför hösten, jag tror vi går mot en mycket stark guldperiod. Låt inte sommarperioden få er att tappa hoppet, det är nyttigt med rekylperioder för att skapa en ny stark bas att klättra till nya high ifrån. Sälj inte det enda ni kan "lita" på där ute.Keep the BIG picture när det gäller guldet, trenden är verkligen vår vän:
Long and strong PM!

scoris

ps. Jag har inte sett det själv, men tydligen så har Hard Rock Advisories (HRA, bröderna Coffin) gått ut med en upprepad spec buy på GBB per den 30:e juli.


fredag 30 juli 2010

GBB levererar suveräna borresultat från phase-2 programmet vid Granada!

GBB har just släppt resultat från de fyra första borrhålen från phase 2 programmet vid Granada och de är fantastiskt bra, långt bättre än jag förväntat mig. Det bästa hålet i det tidigare borrprogrammet är från hål GR-10-17 som visade på 65.5 meter med 1.21 g/t Au inom ett bredare intrevall med 99.2 meter med 0.95 g/t Au. Nu släpper GBB resultat från 4 hål, varav två av dem är dubbelt så bra som det bästa innan, GR-10-33 visar på 123.5 meter med 1.07 g/t Au inom ett längre intervall på 152.5 meter med 0.88 g/t, samt hål GR-10-41 som visar på 75 meter med 1.50 g/t Au inom ett längre intervall med 149.35 meter med 0.83 g/t direkt från ytan (från 3.65 meter). Det här sista hålet innehöll även ett avsnitt med högre grader, 4.98 g/t Au över 20.65 meter.

Två hål till borrades norr om block-modellen och båda innehöll guld (GBB har hittills hittat guld i ALLA sina borrhål) men av lite lägre halt. GR-10-28 visade 77 meter med 0.287 g/t Au och GR-10-27 visade 64 meter med 0.250 g/t Au. Men ta och titta på den här nya kartan över phase 2 drill program så förstår ni varför. Fyndigheten breder ut sig österut och ni kan se hur pass mycket större än block-modellen området är redan nu, om ni tittar på det inringade hålet GR-10-17 som var det bästa hålet hittills, samt hål GR-10-78 som ligger längst österut och som borrats men ej kommit analysresultat från. Rent visuellt så har dock hål GR-10-78 visat på exakt samma mineralisering som GR-10-17 med synligt guld. Om block-modellen visade på ~2.5 Moz så är det inte svårt att inse att potentialen nu snarare ligger på ~5Moz när man tittar på kartan. Vi är på väg mot ett Osisko 2.0 här och jag är glad att jag ökade ordentligt på dippen.

Mineraliseringen är fortfarande öppen åt alla håll vid Granada (utom uppåt) och den börjar direkt från ytan (=open pit). Gold Bullion förbererer redan nu ett phase 3 drill program eftersom de inser att fyndigheten bara växer och växer och kommer att kräva långt mer borrning. Nästa borrprogram väntas bli ännu större än det pågående. Phase 2 är ~60% klart nu så vi kommer att få en strid ström av borresultat hela hösten, 27 hål är färdigborrade hittills, varav endast 4 har releasats nu. GBB säger att VARJE hål träffar på samma typ av mineralising som i tidigare hål innehållit guld, de ser även synligt guld i vissa hål. Bättre än så här blir det inte för en junior som är ute efter en stor bulk tonnage deposit likt Osikos fyndighet i närheten.

Frågan är; när blir GBB uppköpta..?

Grattis alla GBB'are! Jag tror aktien tar nytt ATH inom kort på dessa mycket bra nyheter.

scoris


torsdag 29 juli 2010

Är ni redo???

18 månader av nollräntor i USA har inte gjort ett smack, det har bara förlängt det oundvikliga.

För bara några månader sedan pratade Ben (ren vilseledning av marknaden redan då) om en "exit strategi".

Nu börjar Fed's tal att istället inkludera avsnitt som handlar om att "Fed är beredda att agera om ekonomin återigen försvagas".

En sådan här lång period av nollräntor och extrema stimulanser skulle under normala omständigheter lett till ett initialt uppsving i BNP på uppåt 7-8%, vi har inte varit i närheten.

USA har ett årligt budgetunderskott på 1500 BUSD (!) och inget tyder på att det kommer att minska.

Minns ni "mickey mouse numbers" som jag skrivit om några gånger tidigare? Dvs Obama stabens ekonomiska prognos de närmaste 10 åren som redan nu gått helt åt skogen.


Det finns ingen "exit strategy", däremot finns det säkerligen långt gångna planer på ett QE 2.0. Så frågan jag ställer mig då är; är NI redo?? Har NI placerat er accordingly?? Bry er inte om senaste tidens "doldrums" i guldpriset, när QE 2.0 sjösätts så är det raket till 1500, 1600, 1700...som gäller, och DÅ vill ni inte sitta utanför guldsektorn. Det räcker att en fraktion av alla de pengar som idag placeras i dasspapper (US treasurys) iställlet placeras i guld för att vi ska få en uppgång som sent ska glömmas.

Placera er i de bästa PM-bolagen NU när de är billiga, när det väl drar på i sektorn så kommer det att vara mycket svårare att få aktier.

JustMyTwoCents

We are in for a hell of a ride när korthuset USA drar igång sedelpressen på högvarv och av vad jag kan se i de ledande ekonomiska indikatorerna så kan det dessutom inte vara långt borta.

Long and strong PM!

onsdag 28 juli 2010

Alder, Gold Bullion och guld

Alder Resources (ALR.V) har genomgått två formationer nyligen. Först (1) den stigande wedgen (=bearish) som oxå mycket riktigt fick sitt utbrott nedåt. Sedan (2) den fallande wedgen (=bullish) som nu nyligen ledde till ett utbrott uppåt. Aktien har nu påbörjat en ny stigande trend och med tanke på vad som ligger i pipen för detta bolag (borrstart etc.) och hur tunn handeln är (minsta köptryck kommer att skicka upp aktien snabbt) så tror jag att vi kommer att få en mycket rolig höst.Gold Bullion (GBB.V) har en perfekt teknisk bild. Aktien har precis brutit ut ur en triangelformation och MACD är på gång att göra positivt cross-over i detta nu. RSI har funnit bra stöd runt 40-nivån. Det har även bildats en möjlig dubbelbotten i chartet (B1 och B2, och jag menar inte bananerna nu...) med en andra högre botten.

Kort och gott så ser det väldigt bullish ut så här strax innan förväntade borresultat (håller tummarna för att de blir bra).Guldet får vi ge några dagar och se var det tar vägen. Vi är just nu vid optionslösen och enligt data så sker massiv short-covering just nu samtidigt som priset trycks ned så jag tycker inte vi ska läsa in allt för mycket i grafen just nu, utan ge det några dagar/veckor så får vi se, vi är dessutom i den säsongsmässigt svagaste perioden för guldet nu. Men stay the course! Nästa månad börjar Indierna köpa som galningar inför högtiderna där. MA200 på 1145 bör agera bra stöd.


Long and strong PM !

scoris


Tvivlar ni på mer QE?

Läs dagens uttalande av Bank of England:

"Bank of England: Rätt att fortsätta gasa

Det är rätt att Bank of England behåller foten bestämt på gaspedalen och debatten handlar om hur hårt man ska gasa, snarare än om huruvida man ska börja bromsa, anser centralbankens ordförande Mervyn King."

Det var UK som steppade igång QE'n, sen följde US efter. Jag tror vi står inför samma sak igen, dvs QE 2.0....

tisdag 27 juli 2010

Optionslösen

Jag behöver inte säga mer än så :)

FDIC är verkligen en samling reko killar...


Bildkälla: www.kitco.com

måndag 26 juli 2010

Borrspeket börjar igen

Så var det återigen dags för borrspeket i GBB inför förväntade nyheter i slutet av veckan. +12% idag och utbrott i chartet med snart positivt cross-over i MACD. Stort utrymme i RSI finns att ralla vid bra nyheter.

Och en annan sak, ÄR det bra borresultat så är vi på väg mot en Osisko 2.0 i GBB, men det återstår att se. Olidligt spännande är det i alla fall.söndag 25 juli 2010

QE 2.0 kommer, var så säkra

Nyligen skrev jag inlägget "QE 2.0" och sedan uttalandet i onsdags av Fed så är jag mer säker än någonsin att vi kommer att få vidare stimulanser, och det snart.

Ben Bernanke var överraskande pessimistisk i sitt uttalande inför senatens bankkommitté och sa att "Federal Reserve är berett att vidta fler åtgärder vid behov om USA:s ekonomi skulle försvagas", vilket är lika med fortsatta nollräntor och säkert ett nytt QE-program framöver.

Ben sa vidare att "utsikterna förblir ovanligt osäkra. Vi kommer fortsätta att noga övervaka den finansiella och ekonomiska utvecklingen och vi är fortsatt beredda att ta vidare åtgärder nödvändiga för att möjliggöra en återhämtning till fullt kapacitetsutnyttjande av vår nations produktiva potential i en kontext av prisstabilitet".

Det kan inte finnas mycket tricks kvar i Feds verktygslåda nu förutom ett nytt QE-paket när räntorna redan är i stort sätt noll. Eric Sprott kom med något intressant i en intervju på KWN när han sa att trots att Fed's QE-paket löpte ut i mars i år så fortsätter Fed's balansräkning att öka med 10 BUSD i veckan vilket är 500 BUSD på ett år, så han menade på att QE'n fortsätter, om än maskerad. Eric sa vidare att USA har fått ut 200 BUSD av 2500BUSD investerade i bailout- och stimulanspaket vilket måste ses som ett stort nederlag. Det verkar inte bättre än att de har misslyckats ganska rejält med att stimulera igång ekonomin, men med Ben vid rodret så kan vi vara ganska säkra på att de kommer att försöka igen med ett nytt (större?) paket.

Jag tror vi går mot en spektakulär höst bland PM-bolagen, skulle inte förvåna mig om vi tar 1400 USD/oz på guldet med nya ATH i HUI och vissa av juniorerna.

En högrisk(PM)portfölj bestående av endast 3 bolag med möjlighet till mycket bra avkastning kan bestå av:

Oceana Gold (OGC.TO) 60%
Gold Bullion (GBB.V) 30%
Alder resources (ALR.V) 10%

Long and strong PM !

scoris


fredag 23 juli 2010

GBB - inte långt borta nu

Har varit på tjänsteresa till Frankrike denna vecka tills för några timmar sedan, därav stiltjen på bloggen. Ska försöka uppdatera mig under kvällen på vad som hänt i veckan men jag kan redan nu säga att jag tycker ni ska lyssna på senaste intervjun med GBB's VD Frank Basa. Enligt honom så kommer nyheter om borresultat innan juli är slut, ska bli mycket intressant att se dessa.

Tekniskt så fortsätter aktien trippa längs MA50 (befinner sig nu vid 50 cents).Något annat att hålla ögonen på ungefär samtidigt är Oceanas rapport den 29:e som jag tror kommer att bli mycket stark.

Indierna börjar köpa guld nu igen inför högtiderna som kommer med start i augusti, det här är en kraft att räkna med:

India gold demand rises, takes suppliers by surprise

"July 23 (Reuters) - Demand for gold in the world´s biggest consumer is picking up ahead of festivals that begin next month, but an earlier-than expected spurt in buying has led to a supply glitch as overseas sellers are understocked, bankers said."

Intervju med Eric Sprott på KWN.

scoris


måndag 19 juli 2010

Nytt bolag in i portföljen - Alder Resources
Vi har på senare tid sett flera exempel på framgångsrika juniorbolag inom guldsektorn i Colombia (Ventana t.ex.). Anledningen är att landet är rikt på mineraler och dessutom mer och mer får ryktet om sig som ett mining-vänligt land. Colombia är väldigt underexploaterat vad gäller prospektering av nya fyndigheter men det här är något som så smått börjar ändras då fler företag börjar inse potentialen i landet.

Nya spännande guldjuniorer gör mig alltid intresserad och Alder Resources (ALR.V) faller definitivt in i den kategorin. Man kan dra vissa paralleller till GBB med ALR. De är likt GBB ute efter en stor ytnära (open pit) bulk-deposit och bolaget själva jämför området med Gramalote-fyndigheten som ligger ca 4 mil därifrån (GBB jämför sitt område med Osiskos stora fyndighet i närheten som har en liknande mineralisering som GBB’s Granada). Gramalote ägs genom ett JV tillsammans av Anglogold-Ashanti och B2gold och har en NI43-klassad fyndighet på 2.4 Moz med snitthalten 1 g/t. ALR’s område heter La Montañita och ligger endast 4 mil från Medellin med bra infrastruktur nära. Området omfattar 1000 hektar, varav ~30 hektar är mineraliserade kullar och berg, de har även som jag förstått det förköpsrätt på ytterligare 2500 hektar i direkt anslutning. Artisaner (ursprungsbefolkning) har under 80 år brutit höggradiga vener med synligt guld i marken här så starka indikationer på att det verkligen existerar guld i backen finns, nu gäller det att borra området och komma upp med en NI43 klassning.ALR fick tillsammans med köpet av La Montañita även tillgång till en teknisk rapport (NI43-kompatibel) som bl.a. visar på att prover från vener innehöll 186.5 g/t guld, 272 g/t silver och 0.93 % koppar, så starka indikationer på mineraliseringen finns redan. Börsvärdet är mycket lågt, bara ca 15 MCAD så det finns utrymme för kurslyft om ALR kan visa på ekonomiska halter vid La Montañita. Det gjordes för någon månad sedan en övertecknad PP på 25 cents så kapital till en första explorationsomgång finns på plats. Ny CEO sedan i fredags är Rene Bharti som kommer från Forbes & Manhattan gruppen som bl.a. står bakom Avion och Vast. ALR har även ett område i Yukon nära det av Kinross uppköpta UW’s White Gold project, men fokus kommer att ligga på det lovande området i Colombia och det också anledningen till mitt köp av aktien. Borrningar vid La Montañita förväntas sätta igång om ~1 månad.

Obs! Handeln är tunn så man får ha lite tålamod när man ska köpa i den här aktien. ALR bör dessutom i det här stadiet ses som en lottsedel/krydda i portföljen, även om indikationerna på att guldet finns där är rätt tydliga i och med den primitiva brytning som sker redan idag efter ytnära vener i backen, så finns inget som garanterar att den kommande borrningen blir en framgång. Exploration är exploration.

Följande nyhetsbrev har börjat att bevaka ALR-storyn.

Long and strong PM!

scoris


söndag 18 juli 2010

QE 2.0

QE 2.0

US printade sig ur förra kraschen 2008. Aktiemarknaden vände på en fem-öring när QE 1.0 annonserades i mars 2009. Jag minns den dagen tydligt eftersom jag låg magsjuk då. Kommer även ihåg att jag glömde bort magsjukan för en stund när jag såg hur guldgrafen drog iväg rätt upp.

Jag är helt övertygad om att US kommer att försöka printa sig igenom nästa kris också som nu verkar vara på väg i och med ekonomierna återigen börjar att försvagas. Frågan är om inte printingen startar tidigare denna gång, jag tror inte att Ben kommer att våga vänta för länge den här gången med att pengabomba ekonomin.

Ben la ut ritningen för hur han skulle agera för många år sedan i sin avhandling. Ben har studerat 1930-talets depression i detalj och är övertygad om att det som orsakade depressionen var att banksystemet inte kapitaliserades tillräckligt och att USA inte tryckte tillräckligt med pengar för att motverka deflationen. Ben kommer att göra allt för att motverka deflation, det har han både redan sagt och gjort, detta är något jag räknar med kommer att fortsätta.

Redan i sitt berömda tal där han fick sitt nick name "helikopter Ben" så berättade han att USA har en teknik som heter "money printing" som gör att de kan printa sig ur varje kris och helt enkelt släppa 100-dollarsedlar från helikoptrar över konsumenterna i USA för att stimulera ekonomin. Det här är alltså något han är helt övertygad om och som han kommer att agera efter. QE 2.0 kommer, var så säkra på det, det kommer även att sätta ny fart på börsen då pengarna måste ta vägen någonstans.

Detta kommer naturligtvis bara att skjuta på problemen ännu en gång och göra det ännu värre i slutänden. Men det är så här politiker agerar, "kicking the can down the road", ända tills de blir tvungna att kalla in någon som Volcker som (vågar) måste höja räntan till långt över 10% för att få bukt på inflationen som skapats av fiatvalua-expansionen.

Jag tror vi får 70-talets stagflation all over igen, det värsta av två världar, hög inflation och obefintlig tillväxt. Det finns dock en gul metall som trivs i denna miljön.

HUI

HUI får gärna hoppa upp igen i formationen, fredagens börslikvidering skickade ned det mesta, guld och guldaktier inkluderade. Ska bli spännande att se hur börs och guld rör sig nästa vecka, med tanke på hur de ledande ekonomiska indikatorerna börjar peka nedåt igen så undrar jag om inte marknaden snart kommer att börja tigga efter ett QE 2.0 till hösten.GBB

Gold Bullion fortsätter att hitta stöd på MA50 och även fast både HUI, guld och "vanliga" börsen var ner kraftigt i fredags så slutade aktien över MA50 (befinner sig på 49 cents, aktien slutade på 50 cents) med en modest nedgång på 1.9%. Det ska bli mycket spännande att se resultaten från senaste borrundan. Jag har mycket svårt att se att de inte kommer att vara bra när Basa uttrycker sig så här "Gold Bullion drills best ever results at Granada". RSI har inte satt en ny lägre botten och vi har nu ett upptrend i RSI igen. Ge det några dagar och vi har positiv cross-over i MACD. Slow stochastics var rejält översåld och befinner sig i ett läge där roliga saker brukar börja ske i aktiekursen.Uran

Bara en liten kort flash vad gäller uran. Jag tittat på sektorn varje vecka och tror att vi förr eller senare kommer att få ett nytt uran-race. Titta på prisgrafen, det har bottnat och planat ut och jag tror inte det kommer att bli billigare än så här. Jag får nog anledning att återkomma till detta framöver men jag vet på ett ungefär redan nu vilka bolag som är av intresse, ett av de är Ur Energy (URE.TO), ett bolag med bra reserver och som är nära till att starta produktion. URE var smarta nog att göra en stor pp under de glada dagarna. De pengarna har de levt gott på under de senaste åren och de har även tagit bolaget nästan enda fram till produktion. Men som sagt, jag kommer att återkomma om detta längre fram.Long and strong !

scoris


lördag 17 juli 2010

Bra lyssning

John Williams från Shadow stats talar om för KWN hur det verkligen ser ut efter att man "justerat" statens siffror.

Peter Schiff ger sin syn på ekonomin för KWN.

Veckans Goldseek radio.

Trevlig lyssning!

scoris

tisdag 13 juli 2010

GBB

Kunde inte hålla mig, köpte lite mer aktier igår på 50 cents och ska köpa mer idag. Hade som plan att invänta borresultat för att inte köpa strax innan en "sell on news" oavsett vad nyheter hade visat, men efter att aktien backat från strax över 70 cents ned till som lägst ~45 cents så är det mesta spek-kapitalet inför borresultaten redan rensat från aktien (nästan 40% fall på kort tid). Därför väljer jag att öka redan nu då uppsidan härifrån känns mycket större än nedsidan. TA-mässigt hittade aktien bra stöd på MA50 och både RSI och stochastics har tagit sig ned från överköpta nivåer till det omvända, vilket tidigare har varit major buy när det gäller GBB. Övre trendlinjen går numer uppåt (över) 80 cents så det finns ordentligt med rum att ralla om borresultaten är bra. Har ritat in en ny svag undre blå trendlinje, vi får se om aktien vänder upp här med kraft, i så fall gäller den som jag ser det. Ge det några dagar så har vi snart även ett bullish cross-over i MACD. Stjärnorna börjar rada upp sig för GBB i chartet.

Lite försening i labbet får man räkna med (fråga mig, jag vet...), men eftersom bolaget själva hade fått indikationer på resultat i slutet av juni så kan inte resultaten vara långt borta nu, sååå dålig koll på när de kan vara klara med sitt analysarbete tror jag inte labbet har (är ju själv kemist, så jag vet...).

De mer försiktiga, och de som inte vill gambla på bra borresultat, avvaktar nyheten innan de eventuellt ökar.

Enligt uppgifter från COT-data så sker just nu stora täckningar av short-positioner i guldet = bullish. Coxe's kommentar på guld-swapen som BIS gjort är att det bara konfirmerar att han är rätt ute vad gäller guldet, dvs att det blir allt viktigare som store of value och att guldet nu håller på att ta tillbaka sin roll som den ultimata valutan som har no ones liability attached to it. Dessa två saker gör att jag tror att det kan komma ett nytt up-leg snart i guldet, när täckningarna av shortpositionerna är klara.
söndag 11 juli 2010

Guld, the loonie och lite annat

Dagens blogg kommer att börja med det senare, dvs “lite annat”, denna gång i form av lite kuriosa kring anledningen till det skrala bloggandet senaste veckan. Jag och sambon har nämligen semestrat lite igen, denna gång på den grekiska ön Kefalonia som tillhör de joniska öarna och ligger lite högre upp i den grekiska övärlden. Vanligtvis brukar jag vilja undvika Grekland i juli pga värmen men det har varit riktigt skönt, vet inte om det beror på att Kefalonia ligger lite högre norr ut eller om vi helt enkelt har haft tur och sluppit den värsta värmeböljan, kanske kommer denna lite senare i slutet av juli/början av augusti.

Vi bodde i Lassi, en ort ganska nära flygplatsen. Det är verkligen ingen party-ö detta, så ni som söker lugn, fina stränder, kristallklart vatten och restauranger utan menyer på svenska ska åka hit. En flygresa på strax över 3 timmar och en transfer till hotellet på 15-20 minuter är ett välkommet inslag för en inbiten Thailandsresenär som är van att spendera 10+ timmar i planet samt ett antal timmar i transfer till hotellet efteråt (även om det i mitt tycke inte finns mycket som går upp mot Thailand).

Det här var en helt ok utsikt att vakna upp till utanför lägenhetshotellet på kullen:Frukost på verandan, funderandes över finansmarknadernas riktning…Vakthunden utanför lägenheten :)Kefalonia har otroliga stränder och turkost vatten så man bör hyra bil om man åker hit så man kan ta sig runt, här den kända myrtos-stranden (tydligen den 3:e mest fotade och även den som Grekiska turistbyrån valt att använda i sin reklam för Grekland).Så här gillar scoris att tillbringa sin semester, sittandes i vattenbrynet stirrandes på sina fötter med en kall öl i magen :)Fina båtar råder det ingen brist på.Lite drama hann vi med också, denna helikopter gick ned och hämtade vatten precis utanför där vi låg vid stranden för att bekämpa en brand som startat.Solnedgång från verandan.En sak jag tänkte på dock under vistelsen var att det var rätt tomt på restauranger och hotell, Kefalonia är tydligen en ö som grekerna själva semestrar på och jag pratade med några restaurangägare och krisen har tydligt påverkat affärerna för dem och det är inte alls lika mycket turister som vanligt.

Tillbaka till verkligheten


Don Coxe har blivit gold-bug på gamla ”dar”. Efter att ha studerat senaste Basic Points under greklandsvistelsen så står det rätt klart att Coxe slår på trumman rejält för guld som investeringsform. Det är en defensiv Coxe som fastslår att ingen av de tre största valutorna (us dollar, yen och euro) längre kan ses som store of value. ”This month, we advance the thesis that none of the three major tradable currencies will regain its role as a prized store of value. Gold is moving from the shadows where economists and politicians had consigned it to center stage”.

Coxe går sedan igenom vad som gör en valuta till store of value och tar upp det brittiska pundet som fram till WW1 var världsvalutan nummer ett bland pappersvalutor. En av de stora anledningar till att pundet var så stabilt var för att BOE accepterade pund att fullt ut bli inväxlade mot guld. Detta ersatta inte pappersvalutan med guld som store of value – MEN det gav den kredabilitet som valutan behövde för att vara en store of value. Det är just denna roll som guldet nu återigen börjar att ta tillbaka i världen genom att stiga emot samtliga pappersvalutor (som dessutom idag inte är uppbackade av guld).

Loonie’n

Förutom guld så ser Coxe två andra möjliga ”store of value” bland pappersvalutorna. Det ena är den kinesiska renimbin och det andra är den kanadensiska dollarn (kallad the loonie). Av dessa två är det kanadadollarn som är det mest troliga eftersom renimbin är så illikvid fortfarande och inte är ett alternativ för länder att investera i. Detta kan dock snabbt ändras om Kina bestämmer sig för att revalvera sin valuta och på så sätt öka sin köpkraft något enormt och bli den nya ekonomiska supermakten i världen.

Kanadadollarn å andra sidan är redan nu ett mycket verkligt alternativ som store of value med sin starka finanssektor och rika råvarutillgångar. Det här avsnittet är verkligen en spark i r***n på Wall Street:

”Not one Canadian bank went broke during the Depression. And none was on the edge of bailout during this recession. Canada today has five large and one medium sized national bank, and fifteen smaller banks. “The Big Five” have dominated Canadian banking for many decades. Six banks? There are (dependning on how many failed over the weekend), roughly 8000 in the USA – altough only a handfull of them have scale remotely comparable to the Canadian banks – and almost none have their financial strength”

Coxe menar på att uppvärderingen vad kanadadollar bara har börjat (ljuv musik för oss svenskar som placerar i på TSX) och att om den globala ekonomin börjar att växa igen (ledda av kineserna med en tillväxt över 10%), så kan loonien gå över par med dollarn till US$ 1.10-1.15 och stanna där under lång tid framöver.

Guld och HUI

Både guldet och HUI var på vippen att bryta ut för några veckor sedan (se de röda cirklarna i graferna nedan) men "någon" agera kraftigt när det hände och tog ned både guld och guldaktier hårt de följande veckorna. Misströsta inte, bullmarketrörelsen i guldet är så starkt att rekylen bara kommer att göra utbrottet än starkare när det väl sker. INGET kommer att kunna stoppa det där utbrottet, sure de kan förhala det hela några veckor, men de kan inte förhindra att det sker. Utbrottet kommer, och det kommer att bli kraftigt, då vill ni sitta på guldaktier.

Både guld och HUI hittade perfekt support på stigande trendlinjen, se de gröna cirklarna.

Håll hårt i era PM-aktier, sälj inte det enda där ute som ni kan lita på. Utnyttja de våldsamma rekylerna som sker i sektorn genom att öka på innehaven billigt.
Long and strong PM!

scoris

torsdag 8 juli 2010

Misströsta inte

Det här är inte 2008. JA vi får ibland våldsamma och brutala rekyler i råvaru- och PM sektorn. Det vi är inne i just nu är ännu en sådan. Men jag säger det igen, ingen härdsmälta likt hösten 2008 på horisonten, inte med nollräntor (och som jag förmodar ett QE2 på väg). Själv inväntar jag borresultat från GBB och ligger och väntar med kapital att dubbla upp innehavet med om de är bra (i så fall kan vi ha ett Osisko 2.0 in the making). Egentligen rätt bra att mycket spekkapital redan är ute ur kursen nu inför nyheter, risken var annars att det skulle komma en rejäl "sell on news" oavsett hur resultaten såg ut. Jag tror det här kan bli riktigt riktigt bra, men avvakta borresultat innan ni eventuellt ökar. Jag kommer att skriva här på bloggen direkt när jag får info om resultaten om jag köper eller inte och hur jag tolkar resultaten.

Oceana är för övrigt en no-brainer på dagens nivåer, där är det bara att öka oavsett om det blir några cent billigare närmaste veckorna, som jag ser det är den tillräckligt billig redan nu för att riskera att bli ifrånåkt. Q2 lär bli fireworks och då senast borde en resa likt SMF starta när det finns svart på vitt för institutionerna att Oceana tjänar pengar som gräs på dagens hedgefria produktion och med 1200 dollar guld. Det finns "tydligen" fortfarande de som tvivlar.

Så tappa varken hopp eller fokus är mitt budskap från hängmattan! Njut av sommaren och låt inte doldrums förstöra humöret för er, det kommer bättre tider. För tusan, guldet ligger ju fortsatt vid 1200 usd/oz !! En nivå de flesta hade tyckt varit otroligt bra för ett år sedan, och en nivå där många av producenterna tjänar grova pengar. Omvärderingen kommer (läs jag tror hösten kommer bli mycket mycket bra)!

scoris

ps. snart kommer lite längre inlägg på bloggen igen, jag har befunnit mig lite off från börs denna vecka, men jag tar nya tag snart igen! Ge mig någon dag :)


fredag 2 juli 2010

QE 2

Nej, jag pratar inte om lyxkryssaren QE 2 nu, utan om nya stimulanser (money printing) i USA. Det kan inte råda något tvivel längre för Ben Bernanke att de ledande ekonomiska indikatorerna är på väg att vända nedåt igen i besvärande fart och jag tvivlar inte en sekund på att Ben i detta nu är i full gång med att förbereda en ny QE-omgång i USA.

Jag tror inte Ben har något val längre, drar han inte upp farten på pengamaskinen igen så kommer nästa nedgång som ett brev på posten och det är något han kommer göra allt i sin makt för att undvika då han vet att ekonomin redan nu är så svag att den förmodligen inte skulle klara en ny omgång med bank-kollapser. Han kommer istället att köra en ny QE-runda, det är jag helt övertygad om. "Blueprinten" till hans agerande visade han redan för flera år sedan - dvs samtidigt som han fick sitt nickname "Helicopter Ben".

Håll tungan rätt i munnen, håll huvudet kallt och försök lyfta blicken och se "Big Picture". Vi har genomlidit de här våldsamma rekylerna inom PM massor med gånger - det här är ännu en. Guld kommer fortsätta stiga i det här ekonomiska klimatet, vi måste bara skaka av oss lite svaga händer först för att hämta andan och ny kraft till nästa up-leg.

Obligatorisk lyssning! Ny intervju med Jim Rickards hos KWN.

Njut nu av solen!

Long and strong PM!

scoris