söndag 27 februari 2011

T.o.m. brist på "scrap gold" nu

Rapporter från Indien visar att raffinaderierna har svårt att få tag på "scrap gold" då investerare och konsumenter förväntar sig högre priser.

Gold refineries' operating capacity declines

"The operating capacity of domestic gold refineries reached alarmingly low levels due to scarcity of scrap. Currently, domestic gold refineries are operating between 25-30 per cent of their installed capacity as against 35-40 per cent around the same time last year.

“Used gold sales have declined steadily in the last one year as consumers are holding jewellery in anticipation of higher prices. Total recycled gold supply plunged to 89 tonnes in 2010 as compared to 122 tonnes in the previous year,” said Ajay Mitra, MD, India and the Middle East, World Gold Council (WGC)"

Nu börjar dessutom snart nästa festivalsäsong i Indien:

"The situation, however, is unlikely to change for domestic refineries at least for one more month. With the beginning of festival season in the south, especially in Kerala and Chennai, used gold sales increase. April-May holiday season in the south coincides with “Akshaya Tritiya” — the most religious festival for buying gold. Also, during this period, most of non-resident Indians (NRIs) bring huge amount of gold jewellery from abroad and sale in local markets which increases availability tremendously."

Hold on to your gold säger jag bara.

lördag 26 februari 2011

Risk off - risk on

Om ni undrar varför inte juniorerna går bra nu trots höga metallpriser så beror det på att vi just nu har en "risk off" trade på börserna. Vi har sett det flera gånger förr under den här mångåriga bullmarketen inom råvaror och råvaruaktier. Den goda nyheten är att sådana situationer alltid löser sig till slut, även om perioden fram till det kan vara prövande för oss placerare. Man ska dock veta (och det vet många av er läsare oxå som handlat i Kanada ett tag) att det räcker med EN bra vecka på TSX och TSX-V för att läget ska se helt annorlunda ut. Så fort går det när det vänder.

De Kanadensiska börserna TSX och TSX-V är mycket prövande handelsplatser. Men när man ligger rätt så finns det samtidigt inga börser som är så roliga som just de Kanadensiska. Därav att vi lockas till dessa hög-volatila Formel-1-börser. Det klassiska misstaget i denna hög-volatila omgivning är att sälja nära botten när känslorna tar över handeln, samtidigt som man senare istället jagar allt högre kurser när alla är lyriska (Taktik för kanadahandel). Klassisk börspsykologi. Lär man sig hantera detta på ett bra sätt, samtidigt som man naturligtvis måste se till att sitta på bra bolag, så har man vunnit mycket och kommer att klara sig mycket bra i Kanada. Vad man dock inte kan påverka är tidsfaktorn. Med andra ord, man måste ha lite tålamod att kunna genomlida de trista "risk off" perioderna.

Håll ut, bättre tider kommer. Vi har en enorm bullmarket i ryggen som kommer att pusha upp aktierna när "risk off" perioden är över och ersätts med "risk on" igen. Och som vanligt kommer sentimentet än en gång att gå från undergångsstämning (nu) till lyrisk euforia (vid nästa tillfälliga topp). Under tiden, käka Yukon-is! :)

Fox News - vad sysslar ni med?

Nu till en helt annan sak. Man tror inte sina ögon/öron. Kolla detta inslag från Max Keiser som visar hur Fox News lägger på bu-rop på ett tv-inslag om Ron Paul, när det i själva verket var hurra-rop... (7 minuter in i inslaget). WTF?Bra intervjuer:

Weekly Metals Wrap - KWN
Art Cashin - KWN
Jim Rickads - KWN
Michael Pento - KWN

Veckans Goldseek Radio med bl.a. James Turk

Koppar

Kommer ni ihåg grafen jag la in igår på kopparpriset? Ingen dålig vändning på trendbotten...

fredag 25 februari 2011

Marc Faber

Marc Faber i en ny intervju. Som alltid, mycket intressant åsikter från Faber.

Dagens graf

Koppar var igår nere på trendbotten och har idag vänt upp starkt. Just nu öven 4.40 USD/lbs vilket även är över MA50. Vi får se vad de kommande dagarna har att ge men en vändning här är perfekt ur ett tekniskt perspektiv.

torsdag 24 februari 2011

...och där kom news

Duran Ventures to drill 15,000 to 20,000 m at Aguila

"Duran Ventures Inc. has provided an update on exploration activities in Peru, including the Aguila copper-molybdenum porphyry, Corongo gold-silver and Ichuna copper-silver projects. In addition, new concessions with highly prospective ground have been added on to expand Company holdings in the Aguila, Panteria, Minasnioc, and Matucana Project areas.

Aguila Copper-Molybdenum Porphyry and Corongo Gold-Silver Projects

The Company plans to complete approximately 15,000 to 20,000 metres of diamond drilling at the 100% owned Aguila Copper-Molybdenum Porphryry Project during 2011. The drilling program will consist of infill and extension holes in the Aguila, Aguila West, and Aguila East targets, with the intention of defining an initial copper and molybdenum resource in 2011. Promising geological, geochemical, and geophysical targets will also be tested, all of which have potential to add significant resources at Aguila. Preliminary metallurgical testing is also planned"

Nu har ju koppar och börsen överlag varit lite soft senaste tiden men jag tror ändå att det här kommer att vara starten på nästa up-leg i DRV. Spännande veckor framöver.

I väntan på Aguila

I väntan på nyheter om borrprogrammet vid Aguila så kan det vara lämpligt att titta på övriga tillgångar i DRV’s portfölj av områden. Duran Ventures är som bekant (?) mer än bara Aguila och jag tänker då närmast på Corongo som historiskt varit i produktion för både guld och silver. En av mineraliseringarna vid Corongo heter Descubridora och där har det historiskt brutits malm med imponerande halter av guld och silver, eller vad sägs om 20 g/t Au och 3000 g/t Ag i snitt! Jätten Barrick har sin Pierina Gold Mine här och flera andra stora gruvföretag verkar i området.

Jag vet inte om ni kommer ihåg men i men genomgång av bolaget så skrev jag att borrtillstånd väntas ta ca 3 månader och att de ansökta i november. Det stämde rätt bra och 12:e januari kom releasen (
här och här) från bolagen (Duran har JV med Viper på Corongo där Viper betalar prospekteringen):

"Viper Gold Receives Permits to Proceed with Corongo Drill Program and Provides Phase II Summar"

3000 meter ska borras med start när-som-helst, de ska bara slutföra den geofysiska tolkningen från förra (phase II) programmet av prospektering på Corongo. Detta för att kunna identifiera de lämpligaste platserna att borra på. Sedan kliver de in i phase III där diamond drilling kommer att utföras för att förhoppningsvis kunna staka ut en resurs på området.

Tidigare prospektering har visat på bra ytnära halter av både guld och silver:

Med tanke på att borrtillstånd redan erhållits på Corongo så kan de inte vara långt borta på Aguila som endast ligger 10 km från Corongo. Det är samma avdelning i Peru som beslutar om detta, ”Department of Environmental Affairs of the Ministry of Mining and Energy in Lima”.

Jag var i kontakt med CEO Jeff Reeder och han förväntade sig borrtillståndet inom kort och sa även att Duran var ”ready to go” när de erhållit det. Jag utgår från att vi får se en pressrelease när de fått tillståndet. Gissar att de även kommer att klämma in borrplanerna där. Spännande tider.

Två mycket bra intervjuer:

Peirre Lassonde hos KWN

James Turk hos Goldseek

onsdag 23 februari 2011

Let's get technical

Jag fick en fråga om TA på CFO här idag och eftersom jag själv behövde uppdatera mig på flera bolags tekniska läge, så kan jag ju även uppdatera er på min syn samtidigt.

Låt oss börja med CFO då. Aktien har passerat MA50 vilket gav köpsignal. Jag har ritat in den korta nya upptrenden (blått) och de två kommande motståndsnivåerna på först 4.90 CAD och sedan 5.40 CAD.

Sen tar vi Avino som rör sig som en dröm med starka rörelser upp efter varje utbrott. Korta målet för utbrottet är 3.75 CAD. Jag skojar inte om jag säger att jag tror att ASM passerar 10 CAD inom ett år. Det är ett bolag i helt rätt läge innan kommersiell produktion. Jag räknar med en större uppvärdering när Avino meddelar att de inleder full produktion vid San Gonzalo. ASM är ett måste i PM-portföljen anser jag.

Sedan kommer vi till CMC Metals som fortsätter att konsolidera i väntan på nyheter om det kommande bulkprovet. Intervallet är mellan 25 och 30 cents och här kan vi nog fortsätta ett tag tills Yukon tinar upp. Men sen, när Yukon tinat upp och de sätter igång med ett bulkprov på ~2500 ton, då lär det bli drag igen i CMC. Det svåra är att veta när rörelsen börjar, därför anser jag det säkraste vara att helt enkelt svälja en portion Yukon-is och ha lite tålamod. Vi vet alla hur snabbt det kan gå när det väl lossnar.

Oremex har en inte helt lätt-tolkad graf men jag tror att även ORM konsoliderar på hög nivå mellan 22 - 30 cents. Stora triggern som ni alla vet är här yträttigheterna vid det högintressanta Tejamen. Som tur är så är även övriga områden mycket intressanta och vi bör snart se releaser om start för borrprogram på dem. Som med CMC så krävs här att man har tålamod. Har man det, kan man bli rikligt belönad. Som jag brukar skriva, när det drar så drar det.

Orvana har brutit sin korta nedtrend och läget ser mycket bullish ut tycker jag. ORV bör inom kort testa 4 CAD. Både RSI och MACD trendar fint uppåt. TA funkar alltid bäst ihop med FA och med tanke på vad som ligger i pipen för ORV de kommande månaderna så har detta alla chanser att bli riktigt skoj framöver.

Duran rör sig i ett tigth intervall i väntan på nyheter om det kommande borrprogrammet vid det hög-potentiella Aguila-området. Jag räknar med att utbrott/nästa up-leg startar när release om borrstart kommer. Bör inte vara långt borta.

Guld har även det brutit sin korta nedtrend. RSI vände fint på översålda nivåer och trendar nu starkt uppåt. Testar förmodligen nytt ATH inom kort.

Sist men INTE minst silver som bröt ut till nytt modernt high med bravur. Själva utbrottet har det korta målet 35.50 USD/oz, men när en short-squeeze (som detta har alla tecken på) klämmer till så är "all bets off". Spännande tider och hatten av igen för James Turk.

Sen till sist några ord om juniorerna som nu står stilla trots stigande guld och silver. Vi har sett det många gånger förut och det är lika frustrerande varje gång. Vi hade en sådan period innan hösten/vintern förra året, men sen tände en gnista raketen i sektorn i september och vi fick ett par mycket starka månader. Det blev "proppen ur" eller "locket av" och några månader senare hade många av bolagen flerdubblas. Det är så här det är bland dessa bolag och det gäller att sitta på dem när det väl börjar dra, annars kommer man se sig själva jagandes efter kursen. Efter dessa starka perioder behövs sedan alltid flera månader av konsolidering för att bygga bas inför nästa up.leg. Där befinner vi oss nu och jag gissar att vi nu börjar närma oss slutet på konsolideringen och att vi kan få ett par mycket starka PM-månader fram till sommaren. Jag håller tummarna.

Det bästa är att sitta på en mix av bolag i olika mognadsgrad för att vara exponerad mot både små och mellanstora bolag. Just nu så uppvärderar marknaden producenter som Orvana, Avino etc. Men till sist kommer alltid de små juniorerna, och det är alltid där de stora/snabba uppgångarna görs. Men det är fortfarande stock-picking som gäller, utan tvekan. Detta betyder även att mania phase är mycket längre fram, för annars skulle allt mining-relaterat stiga redan nu.

Håll huvudet kallt och ät Yukon-is! Bättre tider kommer.

tisdag 22 februari 2011

Antiklimax

Ser ut att bli antiklimax idag trots silver runt 33 USD/oz och guld över 1400 USD/oz. Inte första gången vi blir snuvade på uppgångar i Kanada pga stängd börs dagen då metallerna rallar :)

That's life, vi har dock den långa trenden med oss och jag gissar att vi inte är långt ifrån ett nytt up-leg bland PM-aktierna. Som tröst så tog Avino nytt modernt ATH idag på 3.31 CAD och det är inte illa med tanke på att kursen var 1.35 CAD för några månader sedan när jag gick igenom det. Man måste ge övriga juniorer lite tid, det har faktiskt endast gått några månader sedan de kom i blickfånget. När juniorerna drar, ja då drar dom.

T.o.m Orvana har nu bytt till minus för dagen efter att ha startat handeln starkt, men så är ju oxå börserna ned ganska rejält nu på Libyen-oron. Det är ganska surt rakt över linjen idag med Dowen ned 1.5% och Nasdaq ned 2.5%. I Kanada är TSX ned 1% medan juniorlistan Ventures är ned 2.2%.

Under tiden när vi väntar på att nästa större up-leg ska starta, en bra video med Eric Sprott. Han är inte lite bullish till silver och har verkligen "put the money where his mouth is".


måndag 21 februari 2011

Nästa upleg har startat?

Känns som att nästa större upleg har startat i Kanada bland PM-bolagen. Vi får se hur de går imorgon men just nu ser det upplagt ut för starkt rally. Om det är så, och om det går starkt nu en period igen, så kom då ihåg hur stämningen var för någon månad sedan när ångesten var som högst... Ta samtidigt en titt på "Taktik för Kanadahandel" för det är knappast den sista, jobbiga, rekylen vi ser i denna enorma bullmarket inom precious metals.

Bara en påminnelse i ren välmening :)

Fireworks imorgon..?

Håller det här så lär det bli bra drag när Kanada öppnar imorgon efter dagens "Presidents day" vila. Guldet över 1400 USD/oz och silver går bananas och handlas i 33.8 USD/oz vilket borde vara mer än tillräckligt för att lyfta silverbolagen imorgon. Många analyser är nog baserade på silverpriset under 20 USD/oz, gissa vad 33.8 USD/oz gör med de målkurserna...

James Turk fick rätt igen.


söndag 20 februari 2011

Och varför drar inte juniorerna nu då??

Så var vi då i den här situationen igen där guld och silver går starkt medan aktierna laggar. Undantaget Avino och några andra så har aktierna knappt rört sig senaste tiden trots nytt modernt high igen för silver. Jag märker även hur många börjar bli frustrerade och otåliga så jag tror det är dags för en re-run av en artikel jag skrev förra året som blev publicerad hos både OB Research och eResearch. Den är lika aktuell nu som då och jag tror vi står inför ett större ryck de kommande veckorna så behåll tålamodet. Det räcker med några dagar för att läget ska se helt annorlunda ut om aktierna drar ~10% om dagen. Vi har sett det många gånger förr vad som händer när locket försvinner. Jag tycker för övrigt mitt mål på 1450 USD/oz för guldet var rätt bra som jag skrev i artikeln nedan.

The coming QE 2.0 and the lack of rise in the junior sector

There can be no mistaking anymore about the existence of the coming QE 2.0 program. Ben Bernanke was clearer then ever (as clear as a central banker can be without spelling it out loud) at the FOMC meeting last week when he proclaimed that the Fed stands ready to use unconventional methods if the economic conditions deteriorate, which they are. Ben Bernanke also said that he believes that additional purchases of longer-term securities should the FOMC choose to undertake them, would be effective in further easing financial conditions.

As I see it, the patience is on life support and as soon as the support is withdrawn, the flat line noise is heard all over the country. The support to the important housing sector was removed during the spring, now we can see the result in the housing data and it is awful. New home sales were down over 12% and existing home sales were down a whopping 27.2%! Fridays GDP numbers of 1.6% were in line with expectations but what not so many notes is that if we would clear out the numbers for the money bomb that the government has thrown on the economy, the result would have been a contraction of 3%, so it’s pretty clear that the economy can not stand on its own feet’s yet.

Bernanke knows he must act, and he knows he must act soon because the leading economic indicators are starting to turn down again and there is no chance that he will risk a repeat of 2008 since the banking sector would never survive that. Fed is running out of tools in the tool box since the policy is already ZIRP (zero interest rate policy). Never before has the interest rate been held at zero percent for 20 strait months without a powerful upswing in the economy. Unfortunately that is just what is happening.

The Fed also said that they will do everything in their power to make sure that the economy doesn’t slip back into recession and a so called double dip and I believe them. I am sure that Bernanke will crank up the printing press again and prevent any deflationary forces that may arise when the economy tries to do the right thing = flush itself off unnecessary credits and debt. But he won’t let that happen since no politicians that want to be re-elected can make the population take the sour pill of tax hikes and higher interest rates. Instead they will choose the only political viable alternative which is to tax the population through inflation. And that is exactly what US will do, they will print, print and print until the inflation spirals out of control. Then they will have to bring in someone like Volcker that cleans out the system and raises interest rates to the level that breaks the back of inflation. But that is still a couple of years down the road. In the meantime we are going to ride the golden bullmarket to levels few people can imagine today. Think about this; today roughly 0.3% of the world’s capital is invested in the gold sector. In the beginning of the eighties, that number was well above 20% (!). The same thing holds for the sixties. So as you can see, we have lots of room to rally in the coming years until we come close to anything near the numbers that were true in the end of the last large bullmarket in gold. I will say it again, you haven’t seen anything yet!

My guess is that the coming QE 2.0 will be nothing less than 1-2 TUSD. But maybe Ben Bernanke wants to chock the markets to squeeze out any possible deflation threat that might be out there and launches a QE-program of 4-5 TUSD? Who knows?

But make no mistake, QE 2.0 is coming and that is why the stock market is performing relatively well although the economic data is deteriorating. The stock market can feel the sense of more cheap money and are holding up accordingly in the wait for it. Remember, the markets are about the future, not the past. That is why I agree with Puru Saxena when he says he expects a rally on the stock markets in the end of the year. The rally will be purely based on more funny money, the good thing is that we can plan for it and invest accordingly.

It all happens in a few weeks time

It can be really frustrating to be an investor in the gold junior sector, trust me I know. This is a sector that can drift for months without anything happening to the stocks even though the gold price itself is rising and that can put pressure on any investor to reconsider why she or he bought the stock in the first place. So why are we torturing ourselves with the juniors? Well, we all know what can happen in only a few weeks time. Let me give you some examples on stocks that I owned during December last year;

Look what happened to Avion Resources during this time frame. The stock went from 40 cents up to 80 cents in a few weeks of time, that’s an impressing 100% in a short time frame.

Another junior (in the silver sector), Aurcana Corporation, put in a big rally last year through December and into January when the stock went from 20 cents up to 47 cents, that equals 135% over little more than a month.

Norseman Gold is a gold junior producer that also had a good run during December. The stock went from 50 pence up to over 70 cents in a couple of weeks, that is 40%. And if we count from November the, the rise is 75%.

Here is the chart for First Majestic, in December last year the stock went from 3.30 CAD to a high of 4.50 CAD, which is 36% in just a few weeks. Although not as impressive as the other ones, it is still a good run in just a few weeks of time.

And there you have it. That is the reason why we torture ourselves with the juniors because we know that there is no other sector that can give us these kinds of gains in just a few weeks. But that also means that we have to in the sector when the rise comes because otherwise it will be too late and we will end up chasing the stocks and that is the recipe for failure and losses. Unfortunately there is no way to know for sure when the big rise is set to start, so the best we can do is to be sure that we are invested in the best juniors out there before it happens.

There are also some other lessons to be learned from the charts above. All of the stocks exhausted themselves after the quick rise and started to drift or fall lower after the top was made. Here is the first good news, although the start of the rise can not be timed, the top can because they all had technical pictures that was well into overbought territory when they topped out. That is the time to sell because after a run like this, the stocks tend to “die” for a long period of time. That is exactly what we have witnessed in many of the gold or silver juniors during 2010 despite strong gold prices.

Here comes the second good news. We are again entering the strong season for gold and silver and the picture is set for another strong leap for the juniors that can last through autumn and into the winter months. Make sure you are invested in the gold and silver juniors now before the rise starts, even if it takes one more month for it to start. The key is to be invested before so you don’t have to chase the stocks when it all starts. My goal for the gold price is 1450 usd/oz until the last of December this year which is the movement expected if the cup and handle formation completes. That is the same thing that happened last year. As someone smart ones said; “history does not repeat, but it rimes”…

Keep in mind that the above statements are intended to be applied for the explorers and small producers.

I am prepared for the next major up leg for the gold and silver juniors, are you..?

scoris

fredag 18 februari 2011

Silver !

Jag säger bara - vilket jädra utbrott!

Squeezen är här..?

James Turk - Short Squeeze in Silver Could Be the Big One

“I always listen to what the market is telling me. The backwardation and all of the other factors that we have been talking about mean that the market is telling us the situation in silver is very bullish, regardless of what the naysayers are spouting.

With the new multi-decade high in silver, the shorts find themselves on the ropes. Given my study of short squeezes in the past, we have to open our minds as to what is possible here. There is no way of predicting the future, but short squeezes usually end up with a rapid escalation in price, meaning this could be the big one.

Eric, normally we go into option expiration and both gold and silver will be under pressure. This is the first time we’re going into option expiry with silver in backwardation. That’s why I have been stressing the potential for a short squeeze as we move towards the end of February."

Nu ska bara aktierna följa upp också...tror det blir locket av närmaste veckorna.

Suveräna nyheter från Avino

Avino är ute med helt suveräna nyheter från San Gonzalo idag.

Avino Provides Update on San Gonzalo Bulk Sample and 2011 Drill Program

De meddelar att recovery nu är uppe i 77% vid San Gonzalo efter att ha varit under 60% när testmaterialet processades. Det här är en
väldigt viktig pusselbit till att San Gonzalo blir en smash hit och nu ser alltså Avino ut att vara på god väg mot ett bra utbyte. Metallurgiska tester har tidigare visat på 90% på malmen vid San Gonzalo och jag tror att vi ska sikta på 85-90% när anläggningen är fullt optimerad i takt med att bulkprovet slutförs.

Avino meddelar även att halterna stiger i den malm de bryter och att de nu är uppe i 329 g/t Ag plus guldkrediter. Guldhalterna analyseras just nu och kommer att releasas när de är redovisade.

Vidare så har borrprogrammet framgångsrikt träffat på utvidgningen av San Gonzalo venen så fyndigheten växer även.

Helt suveräna nyheter i mina ögon och ASM är på god väg att bli en smash hit. De kommer även att söka sig till en större lista (AMEX) i USA för notering.

Looking good!


onsdag 16 februari 2011

Liten TA-uppdatering på ASM & CFO + Kina

Avino rör sig som ett skolboksexempel i TA just nu. Upptrenden har tagit en brantare väg nu efter utbrottet samtidigt som volymen stadigt ökar. Bättre än så här blir det inte, aktien bör ta 3.70-3.75 CAD utan problem. Men den kommer säkert att överskjuta med minst 10% innan det lugnar sig, så jag blir inte förvånad över 4 CAD i detta pågående upleg inom någon vecka eller två.


CFO genererade köpsignal idag när MA50 passerades. Motstånd på 4.90, 5.00 och 5.40 CAD. Gissar att vi kommer att testa de två första motstånden redan denna vecka.


I övrigt tycker jag ni ska läsa den här artikeln från Reuters:

China gold demand growing at "explosive" pace: ICBC

"(Reuters) - Demand in China for physical gold and gold-related investments is growing at an "explosive" pace and its appetite for the yellow metal is poised to remain robust amid inflation concerns, said an Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) executive."

Lite kul att läsa det här avsnittet också, det är ungefär precis tvärtom mot vad USA råder sin befolkning att göra:

"Unlike the property market, investment in the gold sector is something the government is encouraging," he said. Beijing has encouraged retail consumption and announced last August measures to promote and regulate the local gold market, including expanding the number of banks allowed to import bullion."

Det här är så bullish det kan bli för PM-sektorn.

Duran Ventures - dags för action

Det börjar dra ihop sig för action i Duran Ventures (DRV.V) igen efter en liten "viloperiod" på någon månad. Vi borde vara väldigt nära en release om det kommande borrprogrammet på Aguila nu, jag tror inte vi kommer att behöva vänta länge. Februari är det sagt och även om det är kanada-kvart istället för akademisk kvart som gäller där borta :) så räknar jag med att vi får veta borrplanerna den här eller nästa vecka.

Aktien har konsoliderat på en bra nivå och om vi först tittar på den långa grafen så har jag ritat ut de absolut viktigaste nivåerna. Det första motståndet tog vi med bravur tidigare på ~22 cents och kort därefter slog vi i huvudet på nästa viktiga motstånd ~40 cents. Just 40 cents är en extremt viktig nivå rent tekniskt och om/när DRV tar ut det så räknar jag med fireworks. RSI har tagit sig ned till neutrala nivåer runt 50 och vi har bildat en bas för nästa up-leg.Sedan tar vi en titt på den korta grafen. Här kan vi se att aktien konsoliderar och rör sig i en kilformation på väg mot ett utbrott. Jag tror att vi är nära (inom dagar eller en vecka) en större rörelse igen och gissar att nyheter om det kommande borrprogrammet på det mycket intressanta Aguila-området kommer att vara utlösande faktor. Jag har tittat på många kopparjuniorer och tro mig, 600 meter koppar direkt från ytan är inte vanligt och det är precis vad DRV borrat här tidigare. Samtliga 17 hål som borrades visade på bra längder med koppar (för er som inte läst och för er som behöver friska upp minnet lite så klicka på mig genomgång till höger i menyn) och jag har ingen anledning att tro att det skulle bli sämre framöver.Om ni inte redan har några DRV i portföljen så tycker jag att man ska sitta på en skvätt nu inför det som komma skall. Jag tycker oddsen ser bra ut för en större rörelse i närtid.

As always - do your own DD...

måndag 14 februari 2011

...och där bröt vi ut

Idag fick vi utbrottet i Avino. Kul att se ökande volym också. Nu vill vi se att aktien följer upp med vidare uppgång imorgon, så är vi på god väg mot 3.70-3.75 CAD där det korta TA-målet ligger för utbrottet.

Kul att den första "Scoris-genomgången" utvecklas så väl. Upp 124% sedan reken i oktober nu. Hoppas många av er som följer bloggen har varit med på en del av resan i alla fall. Jag tror att vi har en lång väg kvar att vandra.

söndag 13 februari 2011

ASM - utbrott denna vecka

Mycket talar för att det bli utbrott denna vecka för Avino.

Kolla grafen nedan och hur aktien uppfört sig tidigare vid dessa lägen. Några dagars sidledes rörelse i närheten av motståndet innan den bryter upp under volym.

Korta målet vid utbrott är 3.70 CAD och bör nås några veckor senare.

Det ser mycket bullish ut.


lördag 12 februari 2011

CMC Metals update

Att äga CMC Metals har inte varit någon picknick under januari medan guld och silver rekylerat. Här gäller det dock att kunna dra rätt slutsatser och inte låta känslorna ta över, för jag tror inte det här kommer att bli långvarigt. Flera av guld och silverjuniorerna har tagit oproportionerligt med stryk om man jämför med metallerna, det är ett klassiskt exempel på överreaktion bland placerarna inom PM-segmentet. Vi har sett detta massor med gånger de senaste åren.

Titta t.ex. på silver som nu återigen handlas kring 30 dollar/oz, ett stenkast ifrån sitt moderna high på 31 USD/oz. Trots detta har flera av silverbolagen tagit ordentligt med stryk under rekylen - för att sedan inte återhämta sig när silver gjorde det snabbt. Undantaget är Avino som har gått lysande och nu ligger på över 100% sedan jag rekommenderade den i höstas.

Låt mig förklara varför jag tycker man ska hålla kvar i CMC Metals. Vi börjar först med den tekniska bilden. Sedan toppen i december, där aktien var uppe på kraftigt överköpta nivåer, så har rekylen skett under stadigt fallande volym. Det är ett bra tecken då man vill se ökande volym under uppgångar och fallande volym under nedgångar. RSI har gått från kraftigt överköpta nivåer till kraftigt översålda niåver och har sedan så smått börjar trenda uppåt igen. Aktien ser ut att ha bildat en bas på 25 cents och närmast så kan vi räkna med en konsolidering mellan 25 och 30 cents, innan det är dags för nästa rörelse.Sedan det fundamentala. CMC Metals utförde ju ett test förra året med att sälja ett bulkprov från Silver Hart då alla tillstånd för anrikningsverket där inte har kommit på plats än. De otroligt höga halterna av silver och basmetaller i malmen gör detta möjligt (4000-5000 g/t Ag med 20% bly). De bröt 138 ton malm och fyllde i stora super sacs och skeppade sedan till en köpare i Kina som köpte malmen. För detta fick de 572 000 USD. Kostnader för löner, frakt, bränsle, brytning etc. uppgick till 140 000 USD. Observera att detta även baserades på ett silverpris på 23.72 USD/oz, idag skulle de få nästan 6 USD mer per oz Ag.

Just nu är det vinter i Yukon, vilket betyder att verksamheten står still, därav att PM-rekylen fått lite mer "effekt" än vad som annars skulle ha skett gissar jag. Detta är ju dock inget som varar för evigt och snart är verksamheten igång igen, plus att jag räknar med att en release om ett nytt planerat bulkprov kommer innan dess då de säkerligen planerar detta för fullt nu inför den kommande säsongen.

Jag räknar med att de kommer att bryta ett 15-20 ggr så stort bulkprov som förra året. Detta skulle betyda ~2100 - 2700 ton malm, vilket skulle betyda intäkter på 8-11 MUSD. Jämför det med dagens börsvärde på ~12 MCAD... Hur man än räknar på detta så är aktien otroligt billig nu. CMC Metals kan alltså, med 2011 års bulkprov - tjäna in HELA sitt börsvärde på ett bräde. För mig är det väldigt bra odds för en junior.

Slänger in en tabell på lite borrprover så ni ser vilka halter jag pratar om:


Som ni ser har de helt fantastiska halter av silver (upp till 9000 g/t i dessa prov) samt zink och blyhalter (upp till 25 respektive 50%). De har även skapliga kopparkrediter i malmen. Det här är bland det bästa jag sett faktiskt. Otroligt mineralrik malm.

CMC Metals kommer även att inleda ett borrprogram på Silver Hart när vädret tillåter det, med en uppföljande resursuppdatering (NI 43-101). Sedan har vi processanläggningen i Kalifornien som kan visa sig bli en riktig kassako för CMC Metals.
Så som jag ser det så saknas det inte kommande triggers under 2011.

Jag har själv inte hunnit öka i aktien än men planerar att göra det kommande veckor och hoppas den håller sig på mattan här ett tag till. Jag tycker CMC är en jätteskoj krydda i portföljen med fantastiska odds till kraftiga kursökningar under 2011. Det är ju bara att räkna på vad ett kommande bulkprov på ~2100-2700 ton skulle ge vid dagens silverpriser...vi hamnar på en summa som överstiger dagens börsvärde...

Är detta ett sälj- eller köpläge...?

You tell me, jag vet hur jag kommer att göra i alla fall.

Currency Wars

Currency Wars fortsätter med full fart världen över, trots alla fina ord vid ekonomiska stormöten. Vad var annat att vänta?

Det här är det senaste landet att devalvera sin valuta (igen) för att skaffa sig exportfördelar.

By Bloomberg News

"Feb. 12 (Bloomberg) -- Vietnam’s devaluation of the dong yesterday by about 7 percent, the most since at least 1993, needs to be followed with steps to curb inflation, the International Monetary Fund and Citigroup Inc. said.

Vietnam’s fourth devaluation in 15 months to curb the trade deficit and narrow the gap between official and black-market exchange rates runs the risk of spurring inflation from almost a two-year high. The IMF yesterday called for steps to check price gains, while Citigroup said the central bank should have increased interest rates at the same time."

fredag 11 februari 2011

Clifton rankad som topp 3 uppköpskandidat

Mäklarhuset Desjardins har utnämnt Clifton Star Resources (CFO.V) tillsammans med 2 andra guldbolag som klar uppköpskandiat:

Desjardins’ top 3 picks for the next gold takeover target

"Newmont Mining Corp.’s acquisition of Fronteer Gold Inc. last week has reignited merger and acquisition fever in the gold sector, and further consolidation seems inevitable as companies remain hungry to bulk up with new production and reserves.

Desjardins Securities Inc. analyst Brian Christie has three favourites that could figure in an M&A scenario: Clifton Star Resources Inc. (CFO-X4.44----%), Grayd Resource Corp. (GYD-X1.420.021.43%) and Orezone Gold (ORE-T3.70-0.02-0.54%).

Clifton Star has a joint venture with Osisko Mining (OSK-T13.73-0.01-0.07%) on the Duparquet project in northwestern Quebec. Should exploration continue to deliver positive results, Mr. Christie sees Osisko ultimately making an offer for Clifton Star, which he currently rates as a “buy” with a $9.50 price target."

Här ser ni vad några fler analytiker tycker:

Loewen Ondaatje - Speculative Buy - Target: 11 CAD

Stonecap Securities - Outperform - Target: 9 CAD

GMP - Buy - Target: 7 CAD

Nytt från Sprott


torsdag 10 februari 2011

Silver i rejäl backwardation

Silver handlas nu i kraftig backwardation.

James Turk på KWN:

“There is a huge story that is brewing. Silver is in backwardation to 2015, which is 13-cents cheaper than spot. This is unbelievable. Money does not go into backwardation except ‘in extremis’!”

“If this situation continues, and there is no reason to suspect that it is about to end quietly because the demand for physical silver is not abating, there are only two alternatives:

One, as we discussed on Friday, the silver price has to rise in order to dislodge physical metal from the strong hands that now own it. But why would anyone accept some national currency in exchange for physical silver unless the price is much, much higher?

Two, the shorts declare force majeure and use government force to let them escape from their untenable position. The fall-out from this outcome is very complex because there are so many factors to consider. But I would expect that any default would only strengthen the resolve of the strong hands now owning physical metal. Meaning that the market for physical silver would become even more tight than it is now, even if the price shoots higher as I expect.”

Håll hårt i era silverinnehav, vi kan stå nära en riktig squeeze. Det fysiska utbudet är ordentligt tight, och det kan inte lösas med papperslappar...

Slänger även in en story där framgår att Kina får rådet att öka sin guldreserv 10 ggr. Med centralbanker världen över som nettoköpare numer så skulle ett Kina som ger sig ut på marknaden för att köpa guld sätta rejäl press uppåt på priset.


China may increase gold reserves beyond 'Fort Knox' level – Hale

"CAPE TOWN (miningweekly.com) – China’s central bank is being advised to increase its gold holdings nearly tenfold to a level greater than the world’s biggest bullion depository, the US’s "Fort Knox". Global economist David Hale, who addressed the packed Mining Indaba in Cape Town attended by a record 5 700 people, says that China’s gold reserves are currently at 1 050 t – only $30-billion to $40-billion compared with the country’s total assets of $2,8-trillion.

Various officials in China have proposed the central bank should increase its gold reserves to 10 000 t, which would give China larger gold reserves than Fort Knox. “This would be a huge development for the gold market,” he says, with global mining output of gold only at 2 500 t a year."

De kinesiska inköpen från den privata sektorn ökar lavinartat. Hela 300 ton köptes under 2010 !

"In addition to the central bank purchases of gold, preliminary data suggests that the Chinese private sector has bought 300 t of gold in the last year, compared with zero three to four years ago."

Long and strong...

onsdag 9 februari 2011

Nära utbrott för Avino

Det ser ut att vara dags för utbrott igen i Avino. Vi har för tredje gången i denna rörelse upp som startade i slutet av augusti en "utbrytarformation". Målet för formationen - om den bryter ut - är 3.70 CAD. Det ser mycket bullish ut nu med silver på väg snabbt upp mot nya toppnivåer igen.


Det för oss in på silver som även det går mot test av nya toppnivåer. Nivån att ha koll på är 31 USD/oz. Bryter vi ut över det så lär det bli nytt kraftigt drag i sektorn. Håll hårt i ASM, CMB, ORM.

tisdag 8 februari 2011

Nytt bolag - Clifton Star Resources

Den senaste bolagsgenomgången skickades ut under söndagen. Jag hoppas att alla som anmält sig till listan fått emailet. Om inte, skriv då en rad i kommentarsfältet nedan och ange den emailadress ni vill ha framtida utskick till så lägger jag till er i listan. Jag kommer inte att publicera emailadressen så det behöver ni inte vara oroliga för. Denna gång är det ett samarbete mellan mig och signatur Hjulben.


Bolaget i fråga heter Clifton Star Resources (CFO.V) och är ett mycket intressant guldprospekteringsbolag nära den "heta" Cadillac-trenden i Quebec. De har redan idag en klassad resurs på 2.6 Moz Au och det troliga är att den inom några månader är en bit över 4 Moz Au. Hela 148 000 borrmeter ska inkluderas i den kommande resursuppdateringen. JV't med Osisko ger en trygghet och CFO kommer inte att behöva göra några PP's.

Osisko (som har den stora Malartic-fyndigheten i närheten med 9 Moz Au P&P reserver) sköter borrningarna och under 2011 ska 130 000 meter borras med hjälp av hela 10 (!) borriggar.

Personligen tror jag att Osisko helt enkelt kommer att köpa upp bolaget. Detta kan ske när som helst, CFO sitter definitivt på en större resurs på Duparquet. Bara cut-off sänkningen från dagens 1 g/t till 0.6 g/t kommer att signifikant att öka på dagens resurssiffra.

En annan trigger som jag tycker är "kul" är kopparpotentialen vid Hunter. Historisk har det producerats 390 000 ton malm med snitthalten 1.09% Cu här och Clifton har börjat borrningen av 9 hål på området för några veckor sedan. Ska bli intressant att se resultaten härifrån.


Genomgång av CFO i svensk version -
PDF

Genomgång av CFO i engelsk version -
PDF

Jag tycker att CFO ser intressantare ut än Gold Bullion (GBB.V), som även de är verksamma vid Cadillac-trenden i Quebec. Dels på grund av de redan klassade resurserna, men även pga JV't med Osisko som ger en finansiell trygghet utan PP's. Jag tycker inte GBB är dåliga, tvärtom, jag tycker bara helt enkelt att CFO ser bättre ut och förmodligen är ett bättre bet om man ska satsa på en guldjunior vid den intressanta Cadillac-trenden. Jag tycker att man måste begränsa sig och man kan inte äga alla bolag, så mitt val i Quebec blir CFO. Dessutom har CFO högre halter än GBB i sina borresultat. Jag byter själv över från GBB till CFO just pga dessa anledningar.

CFO har heller inte alls stigit på samma sätt som GBB gjort sedan jag började följa dem. En stor ägare - Mineral Fields - blev tvungna att sälja av ett stort innehav i CFO. Inte pga fundamentala orsaker i CFO, utan snarare pga fundamentala orsaker i Mineral Fields. Därför tycker jag även timingen att byta över till CFO är klockren. De flesta som följt mig och som köpte in sig när jag själv rekommenderade aktien runt 25 cent, eller även senare, borde sitta på stor vinst i GBB vid det här laget.

Tekniskt så ser det även mycket intressant ut efter botten för ~1 vecka sedan. Korta nedtrenden är bruten och RSI har varit nere och vänt på översålda nivåer. Positiv cross-over i MCAD på låga nivåer och nästa test för aktien blir MA200 (4.54 CAD) som säkert sker idag om guldet håller sig på dessa nivåer eller högre. Drar vi över 4.54 CAD blir det ännu en stark köpsignal och då blir nästa nivå 5.40 CAD.


I övrigt så vill jag bara informera om att tisdagen är resedag för mig så då kommer jag inte att ha tillgång till Internet och kommer inte att ha möjlighet att lägga upp kommentarer eller att svara på dem. Men jag lägger upp dem så fort jag kommer hem (onsdag) och svarar då även på ev. frågor.

Scoris

måndag 7 februari 2011

Avino intervju

Bra intervju med David Wolfin från Mining week i Vancouver med Cambridge House Gold Show och AME BC Round up, som gick av stapeln för någon vecka sedan.

Ger en bra bild av läget just nu och kommande året för Avino.

Kul att de vill ta steget till stora listan på TSX och även siktar på AMEX. Jag tror vi går mot några riktigt starka och spännande månader för ASM i takt med att de nu närmar sig kommersiell produktion på allvar.

fredag 4 februari 2011

Guld, silver och kung koppar (& Kina)

Det ser ut som om vi har satt botten i PM-rekylen. Vi har haft positiva signaler i graferna senaste dagarna och nu kommer även köpsignalerna. Låt oss börja med guldet.

RSI trendar återigen uppåt = upptrend, samtidigt som MCAD gör en positiv cross-over från rejält nedtryckta nivåer. Den korta nedtrenden i guldet är i och med spiken upp igår definitivt bruten. Ser mycket bra ut tycker jag.


Sedan silver som för några dagar sedan tog sig över den viktiga 28-nivån. I min bok var det signalen att silver hade bottnat och rekylen var över. Nu kommer även signalerna i grafen som bekräftar den synen. Vi har ett positivt cross-over i MACD, RSI trendar fint uppåt igen, korta nedtrenden är bruten (väldigt likt guldet). Silver är just nu över MA50 igen = bullish. Jag räknar med test av det "moderna" highet 31 USD/oz de kommande veckorna. Det går fort i hockey...


Och sen till sist, men knappast minst, kung koppar! Oj vilken stark trend vi har i kopparn, helt suverän. Ständiga utbrott i chartet och 5 USD/lbs ser inte avlägset ut. Man ska ha klart för sig att detta är VÄLDIGT bra nivåer för kopparbolagen, placera accordingly...(tänk Duran t.ex. som snart kommer att annonsera ett stort borrprogram på flaggskeppsområdet Aguila).


Don Coxe's senaste Basic Points har lämpligt nog titeln "The Metals Take Center Stage". Låt mig citera två stycken som relaterar till koppar och Kina och som även stämmer väl överens med min egen syn:

"We remain of the view that China’s various restraint programs will not turn its boom into a bust—or even into a slow-growth economy. Personal savings rates remain—in global terms—astronomic. It must sustain its awesome program of expanding small urban areas into major cities to absorb immigrants from impoverished rural areas. As usual, there are numerous “experts” predicting a coming collapse for China. Year in, year out the naysayers assert the inevitability of a bust. In the early years of the commodity boom, they predicted that the Chinese banks would implode. Instead, those banks became world leaders, displacing such supposedly reliable banks as Citigroup; Industrial & Commercial Bank of China is the biggest bank in the world, and the 6th largest corporation in the ft Global 500. (Citigroup is 32nd.). Their balance sheets look formidable compared to those of some of the very American banks which published warnings about the coming decline of China—and they don’t hold hundreds of billions of dollars’ worth (at cost) in US mortgage-based products.

Our bullish case for copper over the longer term remains what we have been saying month-in, month-out since 2001: the growth in demand as Asia industrializes will continue to support the industrial metals. Those economies are compressing—into forty years—the economic growth we achieved over two centuries. They kept growing even as the West was experiencing its worst downturn since the Depression. That global crisis that would have crushed those economies if—as the doubters maintained—all the emerging economies had going for them was Western demand. Their over-dependence on exports was, we were assured, their Achilles’ Heel."

Long and strong PM & copper :)

onsdag 2 februari 2011

Avino update från San Gonzalo

Avino är idag ute med en release om hur verksamheten vid San Gonzalo fortskrider.

Avino Provides Update on San Gonzalo Mining & Milling and Commences 2011 Drill Program

Jag ställde lite följdfrågor till CEO och allt flyter på mot kommersiell produktion. De har kört anrikningsverket på 180 ton per dag eftersom de inte haft så mycket material hittills att processa samtidigt som de optimerar utbytet. Med tiden när de får mer material att processa så kommer de att öka mot planerade 250 ton per dag. Just nu kör de 5 dagar i veckan då de använder helgen till att optimera anläggning. Detta kommer de dock bara att göra nu i uppstartsfasen. Sedan går de över till att köra 7 dagar i veckan.

De utbyten som de fick från ”surface stockpiles of copper ore” och som processades i oktober är nu ökade till ~75%. Ytmaterial är oftast mer oxiderat och svårare att få högt utbyte ifrån. När nu nya bulkmaterialet från San Gonzalo börjar processas så är det mindre oxiderat (malm från djupare nivåer) vilket kommer leda till högre ytbyte. Metallurgiska tester har visat på ~90% recovery från San Gonzalo. Fortsatt optimering av anrikningsverket sker kontinuerligt under processandet av bulkprovet framöver och troligtvis kan Avino nå 80-90% recovery. Vidare har Avino sålt det första koncentratet från testkörningen av anrikningsverket och för detta fick de ~1 MUSD. Kassaflödet har med andra ord så smått startat.

Avino meddelar även att de startat ett nytt borrprogram där det första hålet redan är slutfört och framgångsrikt träffade i San Gonzalo-linsen. Detta hål borrades österut så CEO var mycket glad över att de träffade på linsen även här då det troligen ökar på oz i backen.

Jag har ju tidigare gissat på kommersiell produktionsstart mars/april och nu vet vi lite mer precist att bulkprovet kommer att processas närmaste 3-4 månaderna. Det betyder kommersiell produktionsstart ungefär maj/juni. Med andra ord var det en rätt bra gissning, någon månad hit eller dit spelar mindre roll. Det viktiga är att verksamheten rullar på i rätt riktning med stigande utbyte, påbörjat kassaflöde samt borresultat som bekräftar utvidgning av San Gonzalo-linsen.

En annan sak, när bulkprovet är färdigprocessat så kommer Avino även att uppdatera sin resursberäkning (NI43-101).

Kort och gott, det ser mycket bra ut.

tisdag 1 februari 2011

Avino uppdaterad graf + silver

Lägger in en uppdaterad graf på Avino då den ser hur bullish ut som helst. Vi har ett bekräftat positivt cross-over i MACD. Nedtrenden i RSI bröts tidigare och aktien hittade perfekt stöd på den blåa stödlinjen (~2.10 CAD) i senare hälften av januari.

Då även silver ser ut att ha bottnat och återigen tagit sig över det viktiga 28 USD/oz så tror jag inte det dröjer länge innan Avino återigen nosar på 3 CAD.

Det finns stora fördelar med att vara ett av Sprotts top-pick...James Turk - Gold and silver decline is over

“Through Friday’s close on the LBMA, silver remained in backwardation, even by the numbers reported on the LBMA’s site. The strong bounce on Friday after the option expiration combined with the backwardation is clear evidence that silver doesn’t want to stay down here in this area and is ready to move higher."

“If we get silver above $28.70, that will reverse the trend followers from short to long. The number on gold is $1,378. This is what is going to take gold and silver to new highs. You will see open interest expanding as people who were shaken out come in and put on long positions."

This little shakeout over the last couple of weeks has done nothing to change the very bullish fundamental factors that have been driving gold and silver higher."

"There is simply too much money being printed around the world and this monetary debasement is behind the ongoing bull market in gold and silver."

Silver tekniskt

Tekniskt så ser silver återigen bra ut och jag tror att vi har sett botten i rekylen. Snart kommer vi att ha ett positivt cross-over i MACD, några dagar till bara.

Vi är återigen över den viktiga 28-nivån (blåa linjen) samtidigt som den korta nedtrenden (gröna linjen) är bruten. Kan vara upplagt för rally snart igen och nytt test av 31 USD/oz.


Hälsningar från ett kvällsskönt Koh Samui.

Long and strong PM !