onsdag 31 augusti 2011

Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki, killen som blev stenrik efter att ha insett hur systemet fungerar och sedan var smart nog att spela med - på "rätt" sida, i en ny intervju hos Goldseeks Chris Waltzek här. Han har mycket vettigt att säga. Robert Kiyosaki är för övrigt den personen som gav Mike Maloney uppdraget att skriva en bok om guld och silver som sedan ledde till Maloneys extremt noggranna DD på området.

Jag ser fram emot den här intervjun i sin helhet med Stephen Leeb när den blir tillgänglig. Leeb om silver:

“Well silver and copper are both starting to trade very well. The Chinese are starting to take a very big stake in silver and they will continue to buy silver. They (the Chinese) basically control the solar manufacturing market right now and they want to apply those manufacturing skills. So far they’ve been applying them abroad, but they are going to start applying them to China themselves and that means they’re going to have to start accumulating a lot of silver.

I think we are on the airport runway as far as the silver market goes and people are going to be very surprised when silver fairly easily goes through $50. People think of $50 as this incredible brick-like resistance, no way. It’s going past $50 and it’s going to continue to go up. It’s got two massive drivers, its monetary value and its criticality in many, many industrial applications, ranging from solar to the computer keyboard on your desk Eric.”


Grymt snygg keps för övrigt eller hur? Den ska jag ha på mig i hängmattan när Avino passerar 10 CAD ;-)

Silver Ready to Breakout

Silver Ready to Breakout - Technicals and Fundamentals Suggest $50/oz in Early Autumn

"Today, the physical supply of silver bullion is much less than in the 1970’s. Also there is the ‘Asian factor’ and 3 billion people with growing incomes, many of whom see silver as a store of value against currency depreciation.

Demand for silver in Asia has been increasing and in China alone silver demand is increasing from a near zero base. The demand was not present in the 1970’s.

Were silver to replicate the performance of the 1970’s it would have to rise 32 times or to $130/oz (32 X $4.05). Interestingly, $130/oz is also silver’s real high from 1980."


Själv så behåller jag följande formation tills jag blir motbevisad av silver himself :)

Ser i avslutshistoriken att förmodligen en och annan svensk (RBC o CIBC) tappar tålamodet nu under låg volym och säljer juniorer. Big mistake tror jag så här precis innan den "roliga" säsongen ska starta. Kolla silver, vi är över 42 USD/oz nu!!

Vad har de rökt på KI?

Det här inlägget kommer kanske att bli i tuffaste laget men jag kan inte hjälpa det. När jag läser vad ledande ekonomiska bedömare skriver och hur deras prognoser ser ut så undrar jag om de och jag ser samma siffror? Följande går att läsa på di.se idag:

”enligt KI blåser statsskuldkrisen över redan nästa år, och 2013 skjuter ekonomin fart igen”

Va?? Vad röker de på KI? Skulle den enorma skuldkrisen som råder i både USA och euro-området blåsa över till nästa år? Tillåt mig trasha den prognosen ned i molekyler. Krisen, som fick ett akut förlopp hösten 2008, startade långt tidigare. Det är fortfarande samma kris, den försvann aldrig, den sköts bara upp i tid. Ingenting har gjorts för att lösa krisen, det enda som politiker och centralbanker världen över har gjort är att släcka bränder. Grundproblemet finns kvar där och är större än någonsin, dvs problemet med för mycket underskott och skulder. Problemet med för mycket krediter, skulder och underskott har lösts med att låna ännu mera. Länder som var gravt skuldsatta 2008 är nu ännu mera skuldsatta.

Hur någon med ens ett uns förståelse för ekonomi kan uttala sig om att skuldkrisen skulle försvinna redan nästa år är helt befängt. Det är som jag alltid har sagt, de är livsfarliga att lyssna på dessa herrar i ledande befattningar. De sprider livsfarliga prognoser och livsfarliga slutsatser. Åtminstone om ni fattar beslut gällande er egen ekonomi på dem.

Ta ett gott råd, lyssna inte en sekund på vad som kablas ut i media från diverse ledande politiker och centralbankschefer. Det de säger betyder nada, titta istället på vad de gör. De kan inte säga sanningen, det är inte deras jobb, här gäller det istället att vagga in den stora massan i ett lugn och en tro att allt är bra och kommer att ordna sig. Förtroendet för deras papperslappar är vad som håller hela systemet uppe, ända tills det faller…

Ta Trichet som exempel. Här är ett uttalande från honom idag: ”Euron är en mycket solid valuta”. Really? Och hur länge har de tänkt att baila ut Grekland? Spanien? Italien? Irland? Portugal? Jag skulle nog vilja påstå att euron är pestsmittad. Anledningen till att den inte sjunker mer än den gör är för att det ser lika jäkla illa ut på andra sidan Atlanten. Den ena pappersvalutan är sämre än den andra och de länder (tänk Schweiz) som har ”oturen” att få flockande investerare hos sig sätter sedelpressen på överljudsfart för att trycka ned den egna valutan och nå exportfördelar. Det pågår ett krig i världen men det bekämpas inte på ute på slagfältet, det bekämpas på dataskärmarna hos de olika centralbankerna i världen. Currency War pågår för fullt och det finns inget stopp på det så länge ingen uppbackning av valutorna finns. Det skulle sätta disciplin på centralbankerna som då inte bara kunde expandera penningmängderna som inflaterade ballonger.

”Sverige är starkt”. Ja visst, vi ligger bättre till än andra pga att vi inte har en regering som driver en ekonomisk politik som bygger på underskott och hög statsskuld. Men när det blir problem i omvärlden så är vi långt ifrån isolerade, det såg vi med all önskvärd tydlighet 2008 när svensk BNP föll rakt ned med 5% över några kvartal. Sverige är väldigt exportberoende och en alltför stark krona kommer att sätta stora käppar i hjulen för det ”svenska undret”. Riksbankens höjningar tror jag är över för denna gången. Höjer de igen så riskerar det att bli paniksänkningar senare istället när tillväxten tvärnitar i Sverige. Jag tror att samtliga centralbanker kommer att kasta inflationsmålen ut genom fönstret och istället acceptera en högre inflationsnivå. Varför? Jo för att de kommer att mota varje deflationshot med sedelpressen. De är livrädda för en ny kris liknande den 2008 och är beredda att istället acceptera en högre inflationsnivå för att kunna stimulera med mer funny-money.

I USA diskuterar nu Fed vad som ska göras för att boosta ekonomin. Ni kan vara lugna för att QE3 är uppe på bordet. Fed-mötet i september har utökats med en dag. Något som historiskt är ett tecken på att något extra har kommit till, dvs någon form av ny penningpolitisk åtgärd kommer säkerligen att diskuteras. Kanske blir det som Jim Rickards säger (jag har mycket högt förtroende för hans prognoser, till skillnad mot de andra jag nämnt) att Fed börjar att byta ut obligationer med kort löptid mot de med längre för att pressa ned den långa räntan och på det sättet hjälpa den haltande ekonomin. Den korta räntan hålls ju ändå nere i och med Fed’s nollräntepolitik som nu har rådit sedan 2008. Bernanke sa ju senast att han räknar med att nollräntan ligger kvar till minst mitten av 2013. Det är 5 (!) år med nollränta. Om inte det är en panikåtgärd, då vetitusan… Det är som Mike Maloney säger, Fed är scared shitless! De kommer dessutom att göra vad som helst för att skjuta på krisen = det betyder mer pengatryckning, mer av samma. Guld och silver kommer att nå nivåer ”ingen” idag tror är möjliga. Vi har inte sett NÅGONTING än. Någon form av ny åtgärd kommer vi att få se vid nästa Fed-möte och det lär inte vara negativt för guld och silver.

Så, ännu en gång, vad har de rökt på KI? Eller har det helt enkelt bara brunnit i proppskåpet..?

De som har haft mest rätt de senaste 10 åren är de som fått mest skit av media och ledande ekonomiska bedömare, dvs goldbugsen. Förklara bort det keynesianer!


(Det blev inte så farligt ändå, var lite lätt uppjagad när jag började skriva :-) efter att ha läst KI's kommentar om skuldkrisen )

tisdag 30 augusti 2011

Sentiment

Intressanta synpunkter i denna artikel måste jag säga. Håller helt med om detta:

"I have watched the journey from 2001 and have read comments over the years that speculated about what price level would finally ignite strong interest from the general public. It was going to be the old yearly closing price record and then the 1980 high, then $1000. The key is not actually a number it is sentiment and for gold this takes the form of fear."

Precis, det är vad jag skrivit många ggr, vi behöver en sentiment-ändring för att tända gnistan bland PM-aktierna och jag tror att det är på gång.

"I have undertaken a significant study of gold in my latest Newsletter (for subscribers only) that examines seasonal influences on the XGD throughout the gold bull to date. I can state here that the last 6 August’s have been at the beginning of a strong rise over the following 6 months. Even in 2008 after stocks crashed into those November lows we saw a higher level than August of 2008 by February 2009."

Augusti går mot sitt slut och snart tror jag att vi kommer att få sen en helomvändning i sentiment, precis som förra hösten.

"
Sentiment was changing rapidly in August 2005, in a similar manner to right now."

Jag tror många här kommer att bli förvånade över hur snabbt det kan lyfta när marknaden väl bestämt sig för att det är dags att handla upp PM-bolagen. Håll ut, jag tror att det är nära nu.

Pan Asia Gold Exchange (PAGE)

Richard Poulden från Power Capital Financial Trading (PCFT) intervjuad av James Turk. De diskuterar den nya handelsplatsen (Pan Asia Gold Exchange -PAGE) för guld i asien och hur den kan förändra guldmarknaden.

Poulden pratar även om hur Kina sätter upp fler handelsplatser för guld över hela landet för att uppmuntra sina innevånare att köpa guld. Det skulle vara USA det... landet för financial repression.måndag 29 augusti 2011

Avino och silver

Precis som jag sett i silver innan så tror jag Avino kan ha en ny stigande trendkanal enligt de lila trendlinjerna. Nedtrenden bryts om 2.95 CAD bryts och sedan är gamla toppen vid 3.43 CAD det sista motståndet. Det kan gå fortare än de flesta anar att testa 3.43 CAD igen. Snart är september här och vi kliver in i den starka perioden. Sentimentet kan ändras 180 grader på några få dagar.

Silver kände av trendbotten för tredje gången och jag skulle vilja påstå att det är denna nya trendkanal som gäller nu för silver. Nästa test på uppsidan bör ske vid 46-47 CAD innan 50 dollar/ounce ska passeras med råge. Jag tror vi kommer att få en urstark höst i silvret och guld:silver-ration bör sjunka mot 30 igen (med 1800 dollar guld är det 60 dollar silver, det kommer göra underverk för ASM, AUN och CMB). Håll ut, vi är nära den säsongsmässigt starkaste perioden nu för silver och guldaktier.


Tro't om ni vill

För ~2-3 veckor sedan så började jag göra DD på Northgate Minerals. Anledningen var pga att jag blev intresserad av Primero Mining. När jag började läsa såg jag att Northgate hade köpt upp Primero i Juli så därför började jag kolla på Northgate. Det visade sig vara ett mycket intressant bolag med produktion på ~300 000 oz Au per år nu och med sikte på 500 000 oz (!) 2013 när de skulle sjösätta ett stort projekt i Kanada (Davidson project).

MCAP var 1200 MCAD för ett bolag som redan nu producerade ~300 000 oz Au.

Sedan var jag fullt upptagen med Avino-presentationen i Stockholm i en vecka så jag hann inte göra mer DD eller att köpa in mig i Northgate.

Idag kom detta:

AuRico Gold to buy Northgate in C$1.46 billion deal

"(Reuters) - AuRico Gold (AUQ.TO), a Mexico-focused gold miner in a drive to reposition itself, said on Monday it would buy Northgate Minerals (NGX.TO) in an all-stock deal worth C$1.46 billion ($1.5 billion).

The acquisition is the latest in a string of deals involving Canadian gold miners as prices for the metal climb faster than even many of the most bullish forecasts.

If approved, the deal would see AuRico's gold resource rise from 10.3 million gold equivalent ounces to almost 19 million. Annual production would increase to 470,000 ounces in 2011 from 280,000, and the combined output would be more than 730,000 ounces by 2013."

Aktien upp över 30% idag.

Så kan det gå :)

Snopet :(

Men vänta ni tills det står så där om Allana :)

Grafen att ha koll på

När den blå linjen bryts så startar höst-racet i våra bolag. Det de stora bolagen gör, det kommer de mindre att göra med hävstång. Och det de mindre guldbolagen gör, det kommer silverjuniorerna att göra med ytterligare hävstång.

Kanske är det även en Cup & Handle som håller på att bildas. I så fall har den målet 740 på HUI, ett najs rally på 21% för gold bugs index som skulle skicka juniorerna bra mycket högre, kanske 40-50%. Bra som ett första steg.

På torsdag börjar september, äntligen.


Mauldin

Dags för ny Mauldin-artikel.

The End of the World, Part 1

What Is the CBO Seeing (or Smoking?)
The End of the World, Part 1
Who Will Rescue the Rescuers?
The Problems of Debt in the Eurozone
Thoughts on Jackson Hole
Some Thoughts on Getting Older

"It’s not really the end of the world, but to read some of the analysis and data over the past week, it’s hard not to wonder if it’s not the beginning of the Endgame at the very least. There is more to cover than I can really do justice to, but we will just start. We HAVE to look at the US data first (briefly) and then on to Europe, where it will may be the end of the euro experiment, depending on two voting populations. Can you spell “Banking Crisis,” gentle reader? A nod to Bernanke’s finger-pointing speech, some links on the scourge of high-frequency trading, and we end on a positive note about the Boomer generation growing older. And, I answer the question that is burning in your brain: “How many years of US corn production will China’s dollar reserves buy?” Write your answer down now. This letter may print out longer than usual, as there are plenty of charts. Let’s skip the “but firsts” and jump right in."

Läs den, mycket läsvärd som vanligt.


Mauldin går igenom hur CBO's (Congressional Budget Office) prognoser om tillväxten är helt uppåt väggarna vad gäller USA's ekonomi och hur underskotten med största sannolikhet pga detta kommer att blir ÄNNU högre än i deras prognoser.

"Let me work you through the numbers. We grew at less than a total of 1.4% for the first six months of 2011. To get to 2.3% as an average for the year, we would need to grow by (back of the napkin) 3.2% for the last half of the year."

Inte nog med att Obama-stabens ekonomiska antaganden redan från början bygger på de mest rosiga förhållanden. Deras eget CBO lägger nu fram prognoser som inte har en snöbolls chans i helvetet att infrias. Det är något jag skrivit om tidigare flera ggr här på bloggen, hur Obama-stabens prognoser om TUSD-underskott så långt ögat når redan bygger på rosiga förhållanden.

"We could reduce the deficit by a lot if we could sell what these guys are smoking to engender such optimism."

:-)

Vidare skriver han om euro-krisen och hur någon av följande två saker måste ske för att euron ska överleva;

"For the euro to survive, one of two things must happen. Either the Germans (and the Dutch and Finns and French) decide to back the concept of some sort of eurobond financing of the balance sheets of the peripheral countries, OR there need to be massive write-downs of insolvent-country debt and the various countries need to backstop their banks, because bank losses will be massive."

Vi har två stora ekonomiska härdsmältor igång i världen, en i USA och en i Europa. Båda kommer att "lösas" (skjutas upp) med sedelpressen. Guld, silver och lite matbolag är vad portföljen behöver.

söndag 28 augusti 2011

Glöm inte matbolagen!

Det är mycket fokus på PM-bolagen här av naturliga anledningar, men jag tycker inte ni ska glömma bort att allokera en del av ert portföljkapital mot matbolagen. När jag skriver om matbolag så menar jag de bolag som bryter och säljer den råvara som behövs för att öka skördarna = konstgödsel (ibland skriver jag slang här och skriver "fertarna" vilket är svengelska för fertilizer-bolag).

Jag rekommenderar två bolag, en jätte och en junior. Jätten är Potash Corp, och junioren är Allana Potash Corp. Den senare tror jag ligger bra till för att bli uppköpt.

Carlos Andres från Frontier Research Report om Allana från i torsdags:

"At the moment, we've recommended Allana Potash (TSX.V:AAA; OTCQX:ALLRF). It represents a high-risk, yet potential high-reward situation that is located in Ethiopia. This frontier market is slowly opening its markets and stabilizing both economically and politically, featuring a democratic government. In the process the country has become mining-friendly and is experiencing historic economic growth. However, it is early in its development and, therefore, still carries substantial jurisdictional risk. What's exciting about Allana's Dallol deposit is that it is massive in size, high grade and sits at very shallow depths in comparison to the deposits in Saskatchewan or Russia. It is also attractive to China and India because it is located outside of the geopolitical influence of Canada and Russia. As a result of this and the fact that Ethiopia is rich in other important resources, both China and India are very active there. They are building out infrastructure to help stabilize the economy and promote its growth in order to extract those resources securely.

Another interesting fact is that Allana is a Forbes & Manhattan (F&M) deal. We didn't know that when we first began looking at the company. F&M CEO Stan Bharti is a big driver behind the development of the Dallol potash project. These folks are proven mine developers. Allana has defined a huge resource that's open in all directions. It's a promising project and the company has roughly $60M in cash headed by a proven management team. There are two critical risks facing the project. One is the country risk we just spoke of and the other is the very hot and remote location of the deposit, where the lack of transportation infrastructure is an issue. Product has to be shipped roughly 600 miles from the desert valley-like location to get to the main port in Djibouti. Allana will transport the potash by truck initially. What will really unlock value here is the proposed railroad, which needs to find funding. The government of Ethiopia is mining friendly and supportive of this project and the Chinese and Indians have both pledged a great deal of money to develop railroad infrastructure. The big question is: When will this railroad development take place relative to Allana's potash mine development? We are bullish on the company despite the risks mentioned. We believe the strategic importance and location of the project, along with the deep pockets and influence of the Chinese and the Indians, will go a long way to mitigate risks."Jim Rickards - Gold is Money - $7,000 Gold

Det finns några som man absolut ska lyssna på där ute i bruset. Den ena är Don Coxe, den andra är Jim Rickards. Två absolut briljanta herrar när det gäller att bevaka och tolka vad som händer på makronivå. Don Coxe åsikter och nyhetsbrev (Basic Points) kan vara mycket svårt att få tag på om man inte är antingen kund på BMO eller på annat sätt har kontakter så att man kommer över det. Jim Rickards intervjuer och artiklar är desto lättare att komma över. Man kan även följa honom på Twitter.

Jim Rickards på CNBC för någon dag sedan:


lördag 27 augusti 2011

Summer doldrums går mot sitt slut

Så var den då äntligen över, summer doldrums i Kanada. I nästa vecka kliver vi in i september, en månad som historiskt markerar starten av den starka perioden för råvarubolagen på TSX och TSX-V. Konsensus bland "talking heads" var att guld och silver skulle packa ihop om vi inte fick ett QE3 nu eller om börserna vände upp. Ok, nu har vi facit, både guld och silver kom rallandes tillbaka urstarkt och guldet slutade på 1829 USD/oz medan silver stängde på 41.50 USD/oz.

Vi tar alltså nu steget in i den säsongsmässigt starkaste perioden för PM-bolagen i Kanada och i ryggen har vi urstarka PM-priser. Det här har alla förutsättningar att bli en mycket bra höst för oss. Det är mycket troligt att vi får någon åtgärd från Fed vid nästa möte i September och det troliga är att Fed då sänker räntan de betalar på reserver som bankerna håller hos Fed. Detta skulle leda till att dessa reserver istället letar sig ut i ekonomin genom att bankerna lånar ut pengarna för att kunna få någon avkastning (ränta) på dem, ja multiplicerar sig ut i ekonomin. Man kan nog kalla det för en form av QE-2.5 för det har alla förutsättningar att flöda ekonomin med ordentligt mycket mer dollars.

En annan sak Fed kan göra är att byta ut korta löptider mot längre. Dvs att när de lån med korta löptider som Fed har på sin balansräkning löper ut, så återinvesterar de kapitalet i nya obligationer med längre löptider. Detta för att hålla andra änden av räntekurvan nere och därigenom sänka lånekostnaderna för bolånetagare etc. Den korta räntan hålls ändå nere tack vara Fed's zero interest rate policy som nu varit gällande en rekordlång tid sedan 2008. Det är med andra ord bara mer av samma, ultralåga negativa realräntor, mer lättnader, mer pengagödsling. När detta sedan inte heller fungerar om 6 månader eller så, så kommer till sist oundvikligen ett fullskaligt QE3.

Don Coxe slår på trumman för guldaktierna

Jag lyssande till Don Coxes conference call och han slår nu bokstavligen på trumman för guldaktierna.

"Gold has a looong way to go", "buy on pullbacks", "but buy the stocks now, not the bullion".

"The gold stocks are now as cheap as they have ever been during my whole life time!"


"This is a unique oportunity to buy them when they are this undervaulated"

Jag kan inte minnas att jag hört Don Coxe så rätt fram rekommendera aktierna i en sektor med dessa ordalag. Ni ska veta att Coxe är mycket högt respekterad världen över i finanskretsar och många fonder/pensionsfonder lyssnar till hans råd. Coxe har sedan ett år tillbaka hävdata att guld på ett eller annat sätt kommer att ta sig tillbaka in i banksystemet och att han nu slår på trumman ordentligt för guldaktierna är en ny inriktning från honom. Coxe är en konservativ herre och det här är verkligen "good news" för oss som redan ligger placerade. Det som guldaktierna gör, det kommer silveraktierna att göra med hävstång.

Ta en titta på grafen nedan. Den visar TSX-V de senaste 18 månaderna. Titta vad som hände förra sommaren efter att det sattes en botten i slutet av juli och en i slutet av augusti. Vi hade ett mäktigt rally på TSX-V. I år har vi haft en kraftig rekyl på TSX-V genom hela våren som sedan accelererade på sommaren. Vi satte en panikbotten tidigt i augusti och ytterligare en botten nu i slutet av augusti. Nästa rörelse kan mycket väl vara en kraftig sådan uppåt när nu startskottet för PM-säsongen börjar:

En omstuvning i portföljen

Oremex får lämna Scoris-portföljen. Det kommer nog inte som någon blixt från klar himmel då jag haft den lite på "observationslista" det senaste halvåret. Under "Scoris-aktierna" till vänster i menyn så har denna text funnits under tiden: "Har tagit delvinst nu två ggr som jag deklarerat på bloggen. Avvaktar och ser vad det blir av bolaget nu när det ska delas i en silver och en gulddel". Dels tycker jag de borde delat ut gulddelen till befintliga aktieägare och dels så verkar det vara oerhört svårt för dem att få till ett avtal om yträttigheter vid deras stora silverfyndighet.

Jag rekade köp på 22-23 cent i november förra året och även om man inte köpte på just den nivån så kom jag sedan med två säljrekar här på bloggen som båda ledde till bra vinster. Den första i januari på 36 cents (+55%) och den andra i mars på 41 cents (+78%). Lite senare kom ett 3:e tillfälle att sälja på 42 cents. Sedan andra säljreken har jag haft den observation enligt ovan text.

De har en fantastiskt bra fyndighet i Tejamen och det är synd att de aldrig lyckats komma överens med myndigheterna och byn där. Tejamen skulle kunna bli en fantastiskt bra gruva som skapade hundratals jobb i en region med mycket fattigdom. Dock verkar Oremex ha mycket svårt att få till dessa "surface rights" som de behöver för att kunna börja arbetet så därför väljer jag här att fokusera på de bolag som jag tror kommer att utvecklas bättre härifrån. Speciellt nu när man kan köpa Avino på pressade nivåer så tror jag det är mycket bättre att styra över kapitalet dit till ett företag som går från klarhet till klarhet.

Mina rekommendationer i silversektorn är:

Avino Silver & Gold Mines
Aurcana Corporation
CMC Metals

Jag låter Oremex-genomgångarna ligga kvar denna vecka på bloggen för intresserade.

Artikel med Chen Lin som av många ses som en guru i aktiesammanhang. Det var för övrigt Chen som kom med en köprek på Avino för någon vecka sedan...

Betting on Gold and Silver Stocks


"Chen Lin stumbled into investing. While working on a doctorate at Princeton, he turned $5,411 in his wife's retirement account into $1.5 million. In his newsletter, What is Chen Buying? What is Chen Selling?, Lin shares the fruits of his analytical aptitude. In this exclusive interview with The Gold Report, Lin reveals his latest finds in gold, and why he has high hopes for silver, too."

Bud Conrad:

Has the Fed Started QE3?

"The Fed surprised the market by extending its policy of 0 to 0.25% Fed funds rate to mid-2013. The way the Fed manages to drive rates lower is to buy Treasuries with newly created money – driving the price up and the rates down."

Helgens MP3-skörd:

KWN Weekly Metals Wrap
Pierre Lassonde - KWN
Ben Davies - KWN
Peter Schiff - KWN
Jim Rickards - KWN
Veckans Goldseek Radio

Trevlig helg!

fredag 26 augusti 2011

CMC Metals

Det har börjar röra på sig i aktien och det är nog inte undra på. Den 18:e augusti så hade de brutit 1575 ton höghaltig malm från Silver Hart som sedan ska skeppas och säljas. Materialet innehåller åtminstone 2500 g/t silver och totalt ska 2500 ton brytas och säljas. CMC räknar med att få ~80% av silverspot för silvret i malmen (man kan nästan kalla det koncentrat...) så 2500 ton kommer att generera = 2500 ton x 2500 g/t / 31.1 = 200 000 oz silver.

200 000 oz x 40 x 0.8 = 6.4 MUSD vid 40 dollar silver.

CMC själva räknar med ungefär 5 MUSD netto.
Lägg sedan till detta kassaflödet från Bishop Mill. De har malm med halter på 1 oz/ton guld (!) och kommer att kunna producera 100 000 oz över 3 år varav de får behålla hälften (de har JV med annat bolag).

Dvs ca 15 000 oz guld per år till CMC. De tror själva att detta kommer ge 5 ggr så stor omsättning som bulkproven från Silver Hart. Låt oss säga att det högt räknat kostar 1000 USD/oz totalt att producera det, det ger vid dagens guldpriser ca 12 MUSD netto.
Kombinerat med Silver Hart har vi då 15-20 MUSD netto (!).

Sätt det i relation till ett MCAP på ~20 MCAD. Jag blir lika förvånad varje gång jag räknar på CMC :)

Herreje...det finns potential här och att sikta på 1 CAD är inte "out of wack" överhuvudtaget.

Det är förstås en grov beräkning men det ger en bra fingervisning om hur pass undervärderad aktien verkligen är.


Men först ska vi klara av de här två motstånden:Silver Hart innehåller för övrigt 8 Moz Ag, varav ungefär hälften av materialet är "High grade" dvs de här galna halterna på 2000-4000 g/t Ag. Så om CMC vill så kan de fortsätta att bryta stora bulkprov i flera år till, de behöver inte ens starta upp anrikningsverket. Dock har de ju planer på att starta upp anrikningsanläggningen som har en kapacitet på 80 tpd vilket skulle mångdubbla produktionen av silver från dagens 200 000 oz via bulkprov. Det som återstår är tillstånden från YESAB i Yukon. Hur man än vrider och vänder på siffrorna i CMC Metals så kommer man fram till att aktien har en grym potential och med september nära och därigenom starten för den säsongsmässigt starkaste perioder för Venture-bolagen så börjar det tina upp ganska bra i aktien.

Nya trendkanalen för silver ser fortsatt vital ut:


Egon von Greyerz - Matterhorn Asset Management

James Turk har varit flitig med intervjuer på sistone och den ena intressanta intervjun efter den andra dyker upp på Goldmoney.

Den här gången är Egon von Greyerz tur från Matterhorn Asset Management.torsdag 25 augusti 2011

Business as usual (uppdaterad)

Relax, ta en toy, filtrera bort bruset från "talking heads" i media och fokusera på the BIG picture.

Har skuldproblemen i världen blivit mindre?

Har "currency war" avtagit?

Har krisen i Euro-området minskat?

Har USA's statsskuld minskat?

Har intresset för fysiskt silver och guld i världen avtagit?

Svaren på samtliga frågor är NEJ.

Här har ni den långa trenden i guld. Den är glasklar och mycket disciplinerad. Senaste veckorna har guldet sprungit iväg lite för fort ifrån sig själv och därför har vi nu en normal rekyl för att balansera sentiment. Visst har CME höjt marginalkraven för att handla med guld och det har utan tvivel eldat på rekylen, men den hade kommit förr eller senare iaf. Även om jag tycker CME är skurkar och uppenbarligen läcker som ett såll med tanke på sell-offen igår innan höjningen "blev känd". Jag håller med Jim Sinclair: "As far as margin rates are concerned, they will rise to cash on both gold and silver before either sees full valuation." De krafter som vill hålla tillbaka guldet får färre och färre kulor kvar att avfyra för varje månad som går. Relax, fokusera på the BIG picture och den långa trenden:


Tro inte att det är någon tillfällighet att HUI cappas precis vid utbrottsnivån. Men samma sak gäller här, det enda short-attackerna leder till är att utbrottet blir ännu kraftigare när det väl kommer. Embry räknar med 900 på HUI när väl indexet bryter ut.

Silver dras med ned av guldets snabba rekyl. Men som jag ser det så betyder det endast att vi får vänta lite till på det rejäla utbrottet mot 50 USD/oz. Silver behöver inte hämta andan, silver var aldrig överköpt. Det gör att jag tror att silver kommer att lyfta ännu snabbare när väl guldrekylen stannar av. MACD och RSI trendar klockrent och vänder vi här så har de bara känt av sin trendlinje.

Makro-läget jobbar för oss och kommer så att göra under flera år till framöver. Öka på rekyler, det är det bästa rådet jag kan ge er. Till sist kommer vi att bli rikligt belönade för det.

Ben Davies - “We See Unprecedented Physical Gold Demand”

"We still have unprecedented demand, I see it here at Hinde Capital, I see it all across Asia. I’ve come back as people know from Asia the last couple of weeks and if anything this pullback just gives more firepower to those people, they will not be put off."


Uppdaterat:

Sitter och småritar lite och fick syn på denna formation. Måntro om vi fått en ny trendkanal i silver... Ska bli intressant att följa:Avino-kvällen på Sheraton

Så var det då dags, Scoris hade nöjet att presentera David Wolfin på Sheraton hotell i Stockholm. Han kom till Sverige för att presentera Avino Silver & Gold Mines inför svenska investerare. David berättade Avinos story med en purfärsk presentation som stöd och förklarade hur företaget inom några år skulle bli en silverproducent på ~3 Moz Ag årligen.

Prognosen är att San Gonzalo kommer att producera 1.1 Moz Ag ekv. under 2012 (San Gonzalo innehåller även en del guld, därav ekvivalenterna).

Under andra halvan av 2012 räknar Avino med att kunna "de-water" den gamla Avino-gruvan för att sedan kunna sätta denna i produktion. Detta beräknas ge ett tillskott på ca 1 Moz Ag per år.

Därefter är planen att utvinna de klassade tailings som Avino har vilket skulle kunna ge ytterligare 1 Moz Ag per år.

Summan av detta blir strax över 3 Moz Ag per år vilket kommer att lyfta dagens pytte-mcap flera multiplar över dagens nivå givet att silverpriset fortsätter att vara starka.

Ovan. ~60 intresserade deltagare lyssnade på David under presentationen.

Den stora skillnaden som jag ser det mellan Avino och andra juniorer där ute, det är att Avino verkligen genomför det de säger sig ska åstadkomma. Det är oxå något som David nämnde i baren senare på kvällen när vi diskuterade, dvs att han lärde sig i sina unga år att inte lova saker han inte visste att han kunde hålla. Jag har följt Avino under ett år nu och jag är imponerad över hur David driver företaget framåt och uppnår mål efter mål (bulkprovet, AMEX-notering, produktionsstart, utbyggnad etc.). Många juniorer ser jättebra ut när man bara tittar igenom deras presentationer. Men när man väl börjar syna dem hårt i sömmarna så ser man att de inte lever upp till vad de lovar. Så är inte fallet med Avino.

David berättade även hur flera större institutioner vill investera i Avino men att David hittills sagt nej eftersom de tycker att aktien är för låg och att de inte behöver pengarna. En mycket klok approach tycker jag. Speciellt när de inte är finansiellt pressade. Han berättade även att finansiella institutioner från USA har sagt att de väntar på att Avino ska AMEX-noteras för att de ska kunna reka det till sina kunder (Avino handlas ju nu oxå på AMEX sedan några veckor). Som jag skrivit tidigare så tror jag att AMEX-noteringen är en nyckel nu när vi kliver in i den säsongsmässigt starkaste perioden för PM-aktiern i Kanada.

Vidare berättade han om hur lite deras område är undersökt och att det finns en enorm potential att utvidga resurserna här. Senaste fyndet t.ex - Guadelupe - tror de kan bli en ny San Gonzalo. Det finns mängder med "targets" på Avinons områden som ska borras. San Gonzalo är för övrigt helt öppet på djupet.

Presentationen pågick under ca 1 timmes tid och massor med frågor kom fram. Jättekul att se att så många var engagerade och insatta i Avino! Diskussionerna fortsatte även efter presentationen och de jag pratade med verkade tycka att det var en lyckad kväll. Mycket kul, det sporrar till att göra något liknande igen framöver.

Sammanfattat så tycker jag det var en mycket lyckad kväll och jag hoppas ni som var där känner samma sak. En del kom säkert dit oxå för att se vad det var för en lirare som stod bakom denna blogg... :-)

tisdag 23 augusti 2011

Hälsosam paus för guld

Låt er inte luras av svagheten idag. För guldet är det en healthy pullback efter ett enormt rally och för silver är det snarare så att det dras med ned av guldets snabba rekyl mer än att det behöver en paus. Jag tror inte det blir långvarigt, speciellt inte för silver. Jag var inne på om jag skulle rita även denna graf igår men gjorde det aldrig så jag gör det nu istället. Dvs det finns alltid en möjlighet efter utbrott att ett återtest sker. Ett lyckat sådant brukar leda till snabba fortsatta uppgångar. Eller så lyckas silver ta sig upp över 42 igen och då lär vi inte få något återtest av utbrottslinjen. Närmaste veckan kommer att ge oss facit på om det är rallydags mot 50 som gäller eller vidare konsolidering.

Stewart Thomson:

Gold Stocks & Silver: This Is It!

"I believe silver has a head and shoulders base pattern on it that is 30 years in size, and a break-out is imminent. That’s why I’m buying silver every 10 cents down. Not here or there. Every 10 cents down. I’m not looking for “strategic entry points”; I’m mauling the market with buys.

Click here now
to view the greatest base pattern in the history of markets!

How high can a 30 year head and shoulders base pattern propel the price of silver? I don’t know, but this price pattern is arguably the largest base pattern in the history of markets, and the question is, are you onside?"


Puh, stressig dag idag. Dags för lite avkoppling...dvs intervjuer att lyssna till t.ex. :-)

Sommarsäsongen går mot sitt slut

Guldet har varit uppe och nosat över smått otroliga 1900 USD/oz i natt. Kombinationen av stigande guld och silverpriser med samtidigt sjunkande kostnader i form av lägre oljepriser gör miningbolagen otroligt lönsamma nu. Jag tycker mig se ökande aktivitet i aktierna oxå med stigande volymer de senaste dagarna. Det är helt i linje med att vi nu tar klivet in i den säsongsmässigt starkaste perioden för guld, silver och dess aktier. Räkna med mer av samma de kommande veckorna när aktierna nu äntligen vaknar till liv.

Rent spontant känns silvret mer hälsosamt än guldet för stunden och jag tror guld:silver-ration är redo att ta ett rejält kliv nedåt mot 30 igen. Med andra ord; jag tror silver kommer att outperforma guld framöver. Vi har haft ett signifikant utbrott i silvergrafen för några dagar sedan och guldet skulle bara må bra av att hämta andan här ett tag. Silver kan mycket väl stiga även fast inte guld gör det, tro mig. Vi har haft sådana perioder innan och jag tror att chansen är stor att vi får se det igen. Mitt råd är fortsatt att övervikta silver jämte guld. Visst, skulle guld åka på en stor rekyl här så dras ju sannolikt silver med. Men med tanke på att vi nu kliver in i den säsongsmässigt starkaste perioden för guld och silver så tror jag inte på några större rekyler i guldet, snarare en paus och någon/några konsolideringsmånader inom ett större tradingintervall på kanske 1750-1850 USD/oz eller liknande. Silver däremot har mycket att hämta igen och där tror jag vi drar igenom 50 USD/oz med kraft inom kort. Jag ligger placerad accordingly.

Scott Silva från The Gold Speculator:

Breakout in Precious Metals

“Silver is breaking out for another run to new highs. The metal is moving higher along with gold in the safe-haven trade. The precious metals are likely to get another push up from US economic policy-makers.”

“Silver declined a bit more than gold back in May, and has been trading in a range since. That is until it broke to the upside in the last two trading days. We cans see price action for COMEX silver has produced a bullish ascending triangle pattern over the last several weeks. Ascending triangle patterns are reliable bullish indicators.”

“We can see that the pattern formed on declining volume, and that volume ticked up on the Friday’s breakout. This volume behavior confirms the chart pattern.”

“The longer term outlook for gold and silver is bullish as well. The gold/silver ratio dynamic will help pull silver up along with gold. Any move by the Fed to implement additional quantitative easing will accelerate the rise of gold and silver prices from here. The quantity of money in the economy is increasing. As we know from Milton Freidman and Henry Hazlitt, “Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon in the sense that it is and can be produced only by a more rapid increase in the quantity of money than in output.”

I övrigt så håller jag med Don Coxe. Jag lyssnade på hans conference call senast och denna finansiella räv hade följande att säga om pratet om en bubbla i guld:

"To those who say that gold is the biggest bubble out there - come on! The biggest bubble is in the currency´s that are being printed like mad!"

Får ni tag på hans “basic Points” så ska ni se till att läsa igenom den. Bättre redogörelse över makroläget får ni inte. Det är dessutom det närmaste vi vanliga dödliga kommer en blick bakom kulisserna på Wall Street. Don Coxe är, likt Jim Rickards, helt briljant i sina observationer och tolkningar.

James Turk intervjuar Ben Davies:


måndag 22 augusti 2011

50 dollar ska passeras

Det här är kort och gott en (två) bullish graf:


Kort och lång graf på silverpriset. Härligt bullish utbrott ur vimpeln och positivt momentum i MACD håller på att byggas upp perfekt inför en större rörelse. Nu siktar vi på 50 USD/oz som är nästa motstånd. Jag tror dock vi ska långt högre än så på några månaders sikt. Håll hårt i silverbolagen.

Schiffen om silver:

Schiff - When Silver Breaks $50 Shorts to Propel it to $75-$100

"People who are short gold or silver have to go and buy to mitigate their losses because now the prices are going up and you are looking at unlimited loss potential when you are short. There is no way to measure resistance in gold because we are in unchartered territory. Even if you are short silver there is a big move from $43.50 where it is now and $50, so that’s $6.50 of pain if you’re short.”

"Where is it (silver) going to go to? Where is the next stop once it goes above $50? $75 to $100, I think it’s got a ways to go."


Avino-presentationen

David Wolfin har anlänt till Stockholm. Presentationen på Sheraton på onsdag är nu återigen fullsatt efter att återbudsplatserna blivit tillsatta. Väl mött på onsdag från kl 18:00!

5000 usd/oz för Au och 200 dollar/oz för Ag

Rob McEwen är en riktig mininglegend och såna lyssnar jag alltid gärna lite extra på (Pierre Lassonde är en annan). Hans mål på 5000 USD/oz för guld och 200 USD/oz för silver låter mycket rimligt. Det skulle betyda en ratio på 25:1 mellan guld och silver. Den briljante Jim Rickards har nämnt 7000 USD/oz för guld enligt beräkningar han gjort på dels den monetära basen och dels vilken nivå som skulle krävas minst för att delvis kunna guldbacka dollarn. Det här är initierade herrar och siffrorna är inte bara tagna ur luften.

Betänk att guldet steg ca 25 ggr under dess senaste bullmarknad på 70-talet. Det skulle ge ca 6000 USD/oz som topp nu efter starten kring 250 USD/oz. Den här gången är dessutom problemen på finansmarknaderna mycket större än då och statsskulderna långt högre så potentialen finns att nå längre än så. Mike Maloney nämner ju t.ex. 20 000 USD/oz...

$5,000 gold and $200 silver lie ahead within four years - Rob McEwen

"The Gold Report: Rob, you've been quite vocal about your belief that gold will reach $5,000/oz. (ounce) and silver $200/oz. for silver. Why and when will that happen?

Rob McEwen: Your readers need to appreciate: Gold is money. It is currency. I think the number of people familiar with gold will grow as people see gold as a currency. China, India, Russia are buying gold to diversify their foreign reserves. To restore the confidence in currencies, I think some central banks, such as the Chinese and possibly the Russian, will increase their gold holdings to the level that the percentage of their total currency will be greater than that of any other currency in the world. At that point, they will assert that their currency should become the reserve currency of the world.

If you look at the last gold run, gold went from $200/oz. in mid-1979 to $800/oz. in early 1980. During the 10-year period of 1970-1980, we saw a 20-fold increase in the price, from $40/oz. to over $800/oz. We also had a 20-year low in 2001 of $250/oz. If you apply that 20-times multiple, you're up to $5,000/oz.

For silver, if you use the historic ratio of an exchange ratio with gold of 16:1, you get to $312, so $200 is conservative. I think we'll see these numbers within four years' time."

Indien fortsätter hamstra guld:

Gold imports into India set to cross the 1,000 tonne mark this year

"MUMBAI - The world's biggest buyer of the yellow metal has shown the way again. Gold imports into India jumped 60% to 267 tonnes in just three months till June 2011, the first quarter, as investors stepped up purchases to protect their wealth from inflation."

Saxenas senaste artikel om den omöjliga skuldsituationen i USA och Europa:

Do the Maths

"When the interest payments on US debt become painfully high, Mr. Bernanke will be called upon to unleash the hyperinflation genie. If our assessment is correct, before Mr. Bernanke really unleashes the money creation machine (yes, we have not seen anything yet), the US government will probably dramatically lengthen the maturity of its debt. By fixing its own long-term borrowing costs in advance of the great inflation, the US government will escape the wrath of surging market interest rates."

Ps. Avino ser stark ut nu. Senaste köpreken i kombination med att försäljningen från Cormark har slutat ger aktien luft under vingarna. Det går fort i hockey och snart är vi nog över 3 CAD igen. Lagom till presentationen :-)

Jim Rickards

James Turk intervjuar Jim Rickards, sevärt som vanligt.


James G. Rickards talks to James Turk

söndag 21 augusti 2011

Avino i Stockholm 24 augusti

Den 24 augusti närmar sig och på onsdag kväll är det dags.

Lite hållpunkter:

Från kl 18:00 för registrering och välkomstdrink, Haga rum 1, Sheraton Hotell vid T-centralen. Ni som har anmält er till presentationen har fått ett mail med en bekräftelse på er plats.

Presentationsstart ~ kl 18:30.

Efteråt bjuds på lättare förtäring.

Obs! Fundera redan nu på frågor till David Wolfin. Ta vara på det här tillfället att kunna ställa de frågor ni vill ha svar på.

Mycket välkomna!

Ni måste se den här

Ok, jag vet att jag la ut den tidigare i veckan. Men ni som inte tittade på den då, gör det nu, den är helt suverän och det är mycket viktigt att förstå det Mike så briljant förklarar! Och ni andra, se den igen! Jag gjorde just det.

Just how fractional is fractional?

Ni har väl inte missat nyheten i veckan om att Venezuela har beordrat hem 211 ton guld de förvarat i bl.a. USA och England?

Venezuela to Repatriate Up to $11 Billion Gold Reserves From U.S., Europe

"Venezuelan President Hugo Chavez said he will move forward with a proposal to repatriate as much as $11 billion of gold reserves held in the U.S. and Europe as part of a plan to shift assets away from American institutions.

Venezuela will transfer 99 tons of gold from the Bank of England to the South American country’s central bank, Chavez said today on state television. Venezuela also has gold at JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc, Standard Chartered Plc and the Bank of Nova Scotia, he said.

“It’s a healthy decision to bring the gold back to Venezuela,” Chavez said.

Chavez, who has said he wants to eliminate the “dictatorship” of the U.S. dollar, has called on Venezuela’s central bank to diversify its $28.7 billion in reserves away from U.S. institutions. Cash reserves will be shifted into currencies from emerging markets including China, Russia, Brazil and India, Central bank President Nelson Merentes said today at a press conference."

Det här är ju mycket intressant för det är faktiskt en hel del guld det är frågan om. Jag håller med Ben Davies "We are about to find out just how fractional the fractional gold market is"... Och javisst, är det så att BOE använt sig av ett fractional reserve system med guld i sina valv så kan de ju bli svettigt att komma upp med 100 ton guld helt plötsligt. Ben Davies går så långt att han tror att de kommer att bli tvungna att ge sig ut på öppna marknaden och helt enkelt köpa en del av guldet för att kunna uppfylla Venezuelas återtagande. Davies tror att detta kommer att driva guldet över 2000 USD/oz innan året är slut.

Det guld gör, det kommer silver att göra x 2-3. Jag tror vi har silver mellan 50-60 USD/oz inom några månader.

Under tiden kan ni fundera på det signifikanta i utbrottet nedan. Rörelsen in i vimpeln kommer att fortsätta när utbrottet sker (nu).


lördag 20 augusti 2011

Silver - upplagt för test av 50 USD/oz igen

Silver ser mycket bullish ut. Vi har brutit nedtrenden. Vi har brutit 42 USD/oz. Nästa nivå nu är gamla toppen vid 50 USD/oz. Det finns inga motstånd innan det. MACD trendar skolboksenligt, RSI likaså. Det ser definitivt upplagt ut för ett test av gamla toppnivån.

Avino

Avino hade en stark dag igår och äntligen fick vi lite volym i aktien. Den säljare som sålt genom Cormark (en privatkund genom deras private wealth) de senaste månaderna försvann sista timme och förhoppningsvis är han nu klar. Tekniskt så stängde aktien över viktiga MA200 så rörelsen bör fortsätta på måndag. Nedtrenden bryts om aktien går över 2.90 CAD, sedan har vi motstånd på 3.00 CAD och efter det gäller gamla toppen på 3.43 CAD. Positivt cross-over i MACD nu och RSI trendar även den fint uppåt. Jag håller tummarna för stadigt ökande volym nu när vi kliver in i den säsongsmässigt starkaste perioden för PM-aktierna.CMC jobbar på vid Silver Hart. Bulkprovet kommer att dra in bra med kulor till CMC. Igår kom denna pressrelease:

CMC Metals to ship 1,575 t of Silver Hart sample

"CMC Metals Ltd. is providing an update on the progress on the Silver Hart bulk sample. An estimated 1,575 tonnes have been removed from the Silver Hart site for preparation to be shipped. The company is also finalizing contracts for the bulk sample and will provide a news release on signing of the contracts.

All one million common shares available for exercise at 20 cents per share pursuant to the exercise of warrants expiring Aug. 15, 2011, were exercised. The funds raised from the exercise of these warrants will be used for further exploration and development of the company's mineral properties in the Yukon Territory.

Furthermore, the company has granted options to buy 150,000 common shares pursuant to an incentive stock option under the company's rolling stock option plan, which plan received shareholder approval at its last annual general meeting held June 23, 2011. The options have been granted for a one-year period expiring Aug. 1, 2012, at the exercise price of 27 cents per share, subject to TSX Venture Exchange approval."

Gene Arensberg i senaste Got Gold Report:

Silver really is close, very close to a short-murdering rocket launch again

"SLV, 1-year, daily. Note that SLV is close to challenging its most recent turning high, which is likely also a short-covering trigger. With gold sending shorts to the wall, surging up to and through all known resistance. With Venezuela calling in its 200 tonnes of bullion from banks in London and the U.S.; with so much capital trying to hide anywhere it feels safer than in sick and/or dying fiat currencies and zero-paying government debt, but with a sure-enough bank run trying to get underway in Europe, notice please that silver is not, repeat not, selling off.

Instead it is, as we write Friday afternoon, attempting to challenge its most recent highs and threatening instead to force another short-covering surge. Really, would silver be doing anything but selling off if our equities SUV was about to plunge into Chaos Abyss? That’s certainly what it did in the summer and fall of 2008, wasn’t it?
You know, silver really is close, very close to a short-murdering rocket launch again."

Helglyssning

KWN Weekly Metals Wrap
Eric Sprott - KWN
Ben Davies - KWN
Bill Fleckenstein - KWN
James Turk - KWN
Veckans Goldseek Radio


Mike Maloney - otroligt initierad och kunnig kille. Här har ni filmen alla bör se. Hur det hela började och det visar hur otroligt rätt Mike haft hela tiden och hur tidigt han var ute.
Trevlig helg!

fredag 19 augusti 2011

...Q...E...3...

...ligger i pipen.

Japan Urges G-7 Coordination on Markets

"Japan called on Group of Seven nations to work closely to counter market turmoil and Asian officials sought to calm investors as stocks slumped on concern the U.S. recovery is faltering.

The G-7 needs “very close cooperation in coming weeks,” Japanese Finance Minister Yoshihiko Noda said in Tokyo, where the Topix index fell to a two-year low.

Plunging equity markets are crushing consumer and business confidence, worsening the outlook for a global economy already hampered by the debt burdens of developed nations. Speculation that European banks may have insufficient capital and signs of weakness in the U.S. economy are helping to drive a stock rout that returned to Asia today.

“Business confidence is tailing off and global growth slowing, and Europe’s debt situation appears to be getting worse and worse without any coordinated policy response,” said Matt Riordan

Asked how policy makers should respond to market turmoil, Noda referred reporters to an Aug. 8 pledge by G-7 finance ministers and central bank governors to “take all necessary measures to support financial stability and growth.” He didn’t specify any likely next step."

Jag kan specificera det åt er = mer QE.

För övrigt, såg ni silver idag? Slutade nära 43 USD/oz.

Lägg övervikt på silver

1) Brott av nedtrenden där, ca 42 USD/oz nu.
2) Brott av 42 USD/oz
3) Brott av 50 USD/oz

Guld:silver-ration sjönk kraftigt idag. Precis vad vi vill se. Avino skötte sig fint, skaplig omsättning idag oxå. Blir kul med David i Stockholm nästa vecka.

Guld och silver vs. börsen

En bild säger mer än tusen ord. Två bilder säger mer än tvåtusen ord..?

Graf 1) Guldpriset genom S&P500 de senaste tre åren

Graf 2) Silverpriset genom S&P500 de senaste tre årenDags för catch-up, BIG time !

Jim Sinclair om det "galna" förhållandet mellan PM-priser och PM-aktierna:

Mining Share Ratio To Gold Back At Pre-QE1 Levels

"Gold is heading exponentially beyond any expectations of the short of gold share hedge funds. Weakness in gold shares is manic at this point, and the shorts will not see the top in gold they expected now or for years to come."


Dan Norcini visar hur galet billiga PM-aktierna blivit i förhållande till metallen:


"If you look across the chart to the left and note the blue line reaching back to the end of 2001, you can see that the mining shares relation to gold had actually plummeted to levels last seen near the VERY BEGINNING of the now decade + long bull market in gold. That is how cheap the shares had become to gold bullion in the third quarter of 2008."

Det här borde rimligen vara "the trade of the century". Vid någon nivå blir aktierna så billiga att det blir löjligt. Uppgången i metallen har sedan länge utklassat uppgången i kostnader för t.ex. energi (olja). För övrigt så har ju även oljan fallit tillbaka senaste tiden så miningbolagen måste vara
extremt lönsamma nu. Till sist kommer de att prestera sådan vinster att det blir ohållbart att hålla aktierna nere. Dvs de kan börja med rejält utdelningar (5-10% årligen) plus kanske starta återköpsprogram av deras egna aktier. Detta skulle jaga allt vad shortare heter upp i bergen.

Ni kan själva se i grafen nedan hur billiga aktierna blivit i förhållande till metallen:

Grafen visar HUI-index delat med guldpriset. Vi hade en stigande - normal - trend under 2010 där aktierna gick bättre än metallen. Precis som det normal ska vara. I år har det förhållandet helt gått "nuts". Aktierna har blivit så undervärderade jämte metallen att det är ohållbart mycket längre.

Trader Dan om hedgefondernas taktik - lång guld, kort guldaktier - som när som helst bör gå mot sitt slut:


"The first hedge funds out the door of this trade are the ones who are going to make the money in it. They will take their profits and they begin looking for another golden goose that may lay yellow eggs for them. The ones that stick around and think they are quick enough to exit before getting run over by all the rest of the funds in such a crowded, lop-sided trade will be the ones who overstayed their welcome and end up losing big when they could have retired the trade with decent profits had they not been so mindlessly greedy.


The first inkling we get of any acquistions by a major gold mining outfit of a quality junior and it is game over for this trade.
Wake up hedgies – the trade to have been in for the last few months was to be long the miners and short the broader markets. There was your money maker. How many times on this site did we mention this trade and urge you to get out of the wrong one? Stop relying on your damned computers and do some thinking and analysis on your own."

Avino

Det kom en köprek på Avino igår, därav rörelsen. Förhoppningsvis fortsätter det idag. Jag lägger inte ut den rakt av här men jag kan säga så mycket att Avino nämns som "mycket undervärderad" och att personen ifråga kommer att fortsätta ackumulera aktien.


Nygjord intervju med David Wolfin finns att lyssna till här.

Kan nämna att David startat sin Europa-roadshow och just nu befinner sig i Paris för att berätta om Avino för investerare. Nästa vecka har vi nöjet att ha honom här i Stockholm.

torsdag 18 augusti 2011

Embry

Ny intervju med Embry nedan och här kan ni läsa hans senaste artikel.

Tvivlar DU fortfarande på QE3?

Från di.se angående dagens amerikanska statistik:

"Den amerikanska näringslivsstatistiken för augusti är oroväckande dålig. Varje gång under de senaste 40 åren som den varit på samma nivå har USA gått in i en recession."

- Philadelphia-Area Factory Index Falls to -30.7, Lowest Since March of 2009

- Existing Home Sales in U.S. Fell in July

- Jobless Claims in U.S. Top Forecast

Dessutom faller amerikanska börserna kraftigt. Fed kopplar börsen mycket mycket starkt till hur ekonomin mår och ser därför mycket allvarligt på börsfall, till skillnad mot vår riksbank.

Någon som tror att Fed bara kommer att stå och se på när detta sker..?


QE3 ligger nu i pipen.

När det lanseras så kommer vi att få ett kraftigt börsrally igen och våra juniorer kommer att gå som oljade blixtar. Är ni beredda, dvs placerade inför det..?


Just watch...

Det är NU vi ska agera

Guld och silver utkristalliserar sig alltmer som de självklara valen för insiktsfulla investerare världen över. Det här är ingen "tillfällig trend", det är något som byggts upp under lång tid i takt med att världen skuldsatt sig alltmer, vilket fiatvalutorna gjort möjligt. T.o.m. finansräven Don Coxe sa för något halvår sedan att guld kommer att ta sig tillbaka in i banksystemet igen på ett eller annat vis. Och visst, det är precis vad vi nu ser världen över. Guld och silver har alltid varit de ultimata värdebevararna och de ultimata valutorna. Fiat/pappervalutor kommer och går om de inte har någon form av uppbackning. Guld och silver är här för att stanna. Tro inte att det är en tillfällighet att centralbankerna i världen har gått ifrån att vara nettosäljare till nettoköpare de senaste åren. Guld är på väg tillbaka in i banksystemet.

Det här är en "must see" video med Mike Maloney. De som följt honom de senaste åren vet hur han mycket tidigt redogjorde för hur saker och ting skulle spela ut sig. Hur guld och silver skulle uppvärderas och hur de ekonomiska problemen skulle leda till en global flykt från pappersvalutorna utan reell uppbackning.

"Author, speaker, and founder of GoldSilver.com, Mike Maloney, discusses the truth about our economic systems and why precious metals have achieved record high prices while the global economy is collapsing. As Mike points out – the events we are living through today are just a repetition of the surest economic cycle in history – the flight from unbacked, fiat paper currency to real money—gold and silver."

Mike Maloney har för övrigt inga dåliga mål för priset på silver...Det är nu vi ska placera oss i de bolag som kommer att blomstra 2012. Titta bara på hur bolag som Avion Gold har utvecklats från det att produktionen började rulla på. Ett tag ville ingen ha aktien, omsättningen var dålig och aktien studsade omkring på låga nivåer. Sedan började det komma positiva vibbar från företaget och produktionen började rulla på -> aktien svarade accordingly.


Det är nu vi ska hitta de bolag som kommer att blomma ut härnäst. Både Avino och Aurcana ser ut att blomma ut ordenligt under 2012. Avino som just nu processar 17 000 ton malm som legat på lager. Detta är inte malm från San Gonzalo utan malm som finns kvar sedan tidigare produktion vid gamla Avino-venen. Det kommer att ta ett antal månader att jobba igenom detta och under tiden bygger de ut en tredje nivå i gruvan vid San Gonzalo som beräknas ta ungefär lika lång tid som de processar det gamla malmlagret. Tredje nivån byggs för att kunna bryta malm med takten 250 tpd. Låt oss säga att de är klara med processandet av gamla malmen och utbyggnaden av tredje nivån ungefär november. Sedan behöver de visa att de kan producera 250 tpd stabilt från San Gonzalo under ett antal månader för att kunna deklarera kommersiell produktion vilket borde ske tidigt nästa år. Egentligen en tekniskt detalj då de redan är igång och producerar för fullt och har kassaflödet igång. Detta betyder att Avino under nästa år producerar 1.1 Moz Ag ekv. från San Gonzalo.

Nästa steg blir förmodligen att pumpa ur vattnet från den gamla Avino-venen som beräknas innehålla ungefär 10 Moz Ag. David tror på andra halvan av 2012 för att utföra detta. Gamla venen skulle nog kunna ge ungefär 1 Moz Ag om året den också och då är vi uppe i över 2 Moz Ag ekv. Kom ihåg, anrikningsverket de har klarar 1250 tpd så det finns stor kapacitet kvar där utöver malmen från San Gonzalo. Sedan ska vi inte glömma bort den klassade tailings-resursen de har på ~10 Moz Ag.

Vad gäller Aurcana så är de on track att slutföra sin Shafter-gruva till maj 2012. När jag var i NY och pratade med dem på Hard Assets så nämnde CEO att de låg före schemat och förmodligen skulle bli klara i mars redan, men jag antar att de inte går ut med sådant utan hellre "överraskar positivt" om de fortfarande ligger för plan. Shafter är en äkta game-changer för Aurcana som kommer att skicka deras silverproduktion från dagens 1.2 Moz till 5 Moz (!) rent ag per år (deras nuvarande gruva La Negra har även en hel del basmetallkrediter så produktionen kommer att bli 6 Moz Ag ekv.). Löper det här på smidigt så kan Aurcana uppvärderas med ett antal multiplar framöver.

Aktiemarknaden börjar alltid att teckna in sådant här i förväg när de börjar få tecken på att det löper på som det ska. Därför tror jag både Avino och Aurcana står inför kraftiga uppvärderingar under hösten. Att jag sedan tror starkt på silvret gör inte ekvationen sämre. Det här är två silverbolag jag absolut tycker att ni ska inneha. Jag tror båda bolagen kommer att blomma ut fullt under 2012 och då har redan uppvärderingen skett. Det är nu man ska inneha aktierna, innan de stora uppvärderingarna.

Sedan har vi även bolag som t.ex. CMC Metals som kommer att gå fullständigt lysande i kölvattnet av silvers utveckling. Det är bara att "hang in there". När "all is said and done" så kommer vi alla här att ha anledning att dra på smilbanden. Under tiden kommer jag att finnas här, skrivandes om det jag observerar, hur jag tolkar det och hur jag själv agerar.

Long and strong!

onsdag 17 augusti 2011

Lägg övervikt på silver


Jag tycker att man ska lägga mer fokus på silver i sina placeringar nu än guld. Silver trivs utmärkt i inflationsmiljö och med tanke på inflationsnivåerna i Kina och Indien, kombinerat med att ECB nu kör sin egen QE + att Fed säkerligen har QE3 i pipen, så är det upplagt för ett större lyft för silver igen. Jag tror inte det dröjer länge innan den gamla toppen vid 50 dollar krossas av ett silverspjut.

Se grafen ovan, de tre viktiga nivåerna jag ser är:

1) Brott av nedtrenden där, ca 42 USD/oz nu.
2) Brott av 42 USD/oz
3) Brott av 50 USD/oz

Långa grafen ser überbullish ut tycker jag. Vi har en bullflagga (eller snarare en "pennant", vimpel) och rörelsen in i flaggan kommer att fortsätta när formationen bryts (dvs uppåt). Det finns potential för nivåer som "ingen" idag tror är möjligt för silver. Jäkligt spännande nu.

Får vi den där rörelsen nu i silver som ser ut att vara i pipen så kommer våra bolag ASM, AUN, CMB, ORM att gå mycket mycket bra. MACD och RSI trendar fin-fint uppåt och momentum är på väg tillbaka i silvret, Jag håller tummarna!

Silver prices likely to follow gold's lead - analysts

"MUMBAI - Silver prices witnessed a jump in India today, on the back of dollar weakness. Over the last four years, even as the global markets have been uncertain, silver has proved to be an ideal investment and has provided huge returns to investors, traders said. There is huge demand from investors and even soaring industrial demand has affected the price of silver in India,'' said Somantilal Shah, bullion retailer.

China's inflation accelerated to a 37-month high in July on surging food costs, putting the government in a tough position with worsening global liquidity in sight. High inflation will ensure that more people in China will move to precious metals. This will also be reflected in India, which is also battling painful inflation,'' said Majordia.


Tarodimull Chetan, bullion retailer was of the opinion that silver demand in China and India "has increased sharply in recent years as more investors use silver as a store of value. Investors in both India and China are buying silver to hedge market losses. With stock markets uncertain this year, silver has turned out to be an ideal investment for most investors.''


"Silver happens to be the most happening commodity these days. The unprecedented surge in silver prices and a 30% sudden crash slightly dampened demand. But investors are back, and in India the demand for silver jewellery is rising rapidly,'' said Gnanasekar."


AAA

Jag tror fortsatt på utbrott för AAA närmaste tiden och bevakar den här motståndslinjen noga. Den som vill agera på korta rörelser kan addera till sin eventuella position när/om aktien bryter ut över och stänger ovan linjen. Jag tror chansen är stor att aktien i så fall rusar upp till gamla toppen vilket inte är en pjåkig uppgång. Vi har ett MA200 som pushar aktien högre nu oxå vilket kommer att hjälpa aktien att bryta trendlinjen. Allana kommer ju regelbundet med borresultat och ett bra sådant kan mycket väl vara en utlösande faktor. Hur som helst så gillar jag AAA stenhårt bland fert-juniorerna och lite diversifiering från PM-sektorn är aldrig fel.


Sinclairs 1764 USD/oz är passerat

übergoldbugen Jim Sinclair har ju länge hävdat att 1764 USD/oz för guldet är en lika viktig nivå som 524.90 USD/oz var när det passerades. Sinclair menar att en passering av 1764 USD/oz banar väg för ett
rejält lyft upp. Det är enligt honom nu en "ny fas" för guldet, en tredje fas där prisstegringen kan bli exponentiell.

You Haven’t Seen Anything Yet


"We have to admit $1764 is a significant level for gold. Above that level and the $1800 plus recent high comes into focus. Above that level the hyperbolic potential of the gold price comes into focus. Some of the finest minds in gold anticipate a very short but brutal reaction in price. The dollar market seems to not agree with a gold correction here.

Market wise, the Fed has thrown the US dollar into the wind. Under .7400 the dolllar denies a reaction in gold at these levels.
When gold broke out above $524.90 I asked you to please cease trading as gold had moved from phase 1 into a runaway price phase 2. It is this phase that has given you prices in excess of $1650.

$1764 has the same significance as $524.90 because it represents phase 3, the point when a runaway price market for gold would gain exponential properties. Because $1764 is such a significant number, you can expect one of the more serious price battles before the price departs to Alf Fields’ and Armstrong’s predictions.
To sum up the situation, you haven’t seen anything yet."

James Turk

Ny intervju med James Turk utlagd på KWN nu.

"There were a lot of hedge funds buying gold and selling silver when gold had its big move last week and I think some of those spreads are going to be unwound. Silver has been holding support here, it’s getting ready to follow gold on the way up. My expectation is that silver is going to outperform gold this week, which would be the first time that has happened in a few weeks."

Lyssna till intervjun här.