onsdag 2 maj 2012

USA's statsskuld nu 101.5% av BNP

Så har det då skett, USA's "officiella" statsskuld har nu passerat deras BNP. En auktion på 70 BUSD den sista dagen i april skickade upp statsskulden till 15.692 TUSD eller 101.5% av BNP. Då har man förstås inte räknat in "future liabilities" i form av pensioner, medic care, medic aid etc etc för då skulle vi hamna på siffror som Bill Gross gav namnet "We are out-Greeking the Greeks" i en artikel för något år sedan.

Källa

Dessutom, det är nu "endast" 600 BUSD kvar innan skuldtaket måste höjas igen. Skuldtaket ligger just nu på 16.394 TUSD. Höja före eller efter Presidentvalet i USA, det är frågan.

Summa summarum;

- USA måste fortsätta att hålla räntorna kring noll, stigande räntor är det sista USA har råd med nu. Husmarknaden är dessutom fortsatt nedtryckt och den är extremt viktig för den amerikanske konsumenten (MBS'er målet för nästa QE-runda)

- USA måste fortsätta med en policy vars syfte är att försvaga och trycka upp nya dollar. Genom att försvaga dollarn så blir lånen denominerade i dollar lättare att bära

- Idag köper Fed 60% av alla obligationer som ges ut och inget tyder på att någon an kommer kliva in och ta Fed's plats. I och med att vi vet att lånebehovet kommer att vara fortsatt högt under överskådlig tid så måste även Fed fortsätta köpa obligationer. Med andra ord är vi nära nog garanterade ett QE3, QE4 och QE5.

- USA är inte ensamma om att vilja ha en svag valuta för att boosta sin export och göra statsskulden mer hanterbar. De konkurrerar om samma sak med Japan, Brasilien, England, Kina, Australien mfl. Med andra ord, det globala valutkriget kommer att fortsätta och säkerligen trappas upp.

Det är lätt att hålla med Don Coxe, det är svårt att ens komma på en teoretisk modell som skulle vara mer bullish för guld än den ekonomiska miljö vi har nu i världen. Guld och dess volatila kusin silver är ett måste i portföljen.

4 kommentarer:

 1. På kitco står att guldet går ner idag för att vissa FED-ledamöter säger att QE inte behövs. Detta för att de kommer så bra finansiella data från USA. Kan det vara sanningen till varför det går ner idag?

  Jag trodde annars att det var Bernanke som trycker ner guldet för att det inte ska gå upp så fort som vi hört förut.

  Vad tror ni andra?

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte heller på QE och dramatiskt stigande guld-/silverpriser.
  Däremot finns det såklart många bra undervärderade bolag med fina triggers just nu såsom Aurcana, Semafo och Allana mfl som ändå kan ha en fin uppsida den närmaste tiden.

  SvaraRadera
 3. Jag tror tvärtom att fler qe är oundvikliga för fed om dom inte vill att bubblan ska spricka. Finns många faktorer som går emot USA just nu..

  SvaraRadera
 4. Det är väl två saker som ger samma sak. Dels QE via MBSer, dels Feds köp av obligationer. Det senare lär ju vara omöjligt att stoppa.
  Tore

  SvaraRadera